Польська влада має визнати і засудити акцію

Польська влада має визнати і засудити акцію "Вісла" - Гопко

Укрінформ
Влада Республіки Польща має визнати і засудити акцію "Вісла".

На цьому наголосила голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко під час круглого столу в Укрінформі.

"Операція "Вісла" була найтрагічнішою складовою системної політики винищення, вигнання, розчинення українців, яку здійснювала тодішня комуністична польська влада в 1940-их роках. І рівень засудження, можливо, недостатній. Нинішня влада у Польщі має знайти певні сили для того, щоб трагічні наслідки цього злочину визнати і засудити", - сказала Гопко. 

Водночас вона зазначила, що для України Польща є стратегічним союзником, разом із країнами Балтії, Північної Європи, Румунії, Грузії. Це певна коаліція для протидії Кремлю і всім його спробам зараз нав'язати якийсь свій порядок денний.

Гопко також закликала попереджати будь-які спроби "різних громадських організацій чи псевдоісториків спекулювати на історичних фактах подібних трагічних сторінок, які були і з української боку, і з польського".

"Ми бачимо неодноразові провокації, від осквернення пам'ятників, пам'ятних знаків до обстрілу консульства Польщі. Спроби таких системних провокацій зростають і мають на меті підірвати двосторонні стосунки... Це своєрідні диверсії, які відбуваються на території України для того, щоб Україна не могла розбудовувати двосторонні відносини", - застерегла вона.

Операція «Вісла» - етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій - Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини - на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-