Рада ухвалила закон про приватних детективів

Рада ухвалила закон про приватних детективів

Укрінформ
Народні депутати ухвалили законопроект №3726 про приватну детективну (розшукову) діяльність.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримав 261 народний депутат.

Цей закон визначає загальні правові засади організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні як одного зі шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів.

Зокрема, законодавчий акт визначає, що приватний детектив – це фізична особа - підприємець, яка здійснює приватну детективну (розшукову) діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим законом, а приватна детективна (розшукова) діяльність - дозволена органами Національної поліції України підприємницька діяльність приватних детективів або об’єднань приватних детективів щодо надання замовникам на платній договірній основі детективних послуг з метою захисту їхніх законних прав та інтересів на підставах та в порядку, що передбачені цим законом.

Ухвалений Радою документ визначає, що приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше трьох років, пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності та отримав у встановленому законом порядку свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю. Водночас передбачено, що приватний детектив не може бути службовою чи посадовою особою органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органів влади.

Свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю видається територіальними органами Національної поліції України з урахуванням вимог, встановлених цим законом.

Національна поліція України, згідно із законом, забезпечує ведення Єдиного реєстру суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності з метою збирання, зберігання, обліку та надання достовірної інформації про чисельність і їх персональний склад, які відповідно до цього закону набули права на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю в Україні, про обрані суб’єктами приватної детективної (розшукової) діяльності організаційні форми діяльності. Внесення відомостей до реєстру здійснюється територіальними органами Національної поліції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-