Капітана

Капітана "Рибака Херсона" змусили підписати акт про порушення "кордону" - джерело

Ексклюзив
Укрінформ
Російські прикордонники примусили капітана українського судна «Рибак Херсона» підписати акт про порушення державного кордону Росії, бо в іншому разі погрожували заарештувати сейнер і відвести в Севастополь.

При цьому вони заявили, що з травня місяця українським рибалкам буде перекритий доступ у Чорне море і ловити рибу вони зможуть тільки в Дніпрі. Про це Укрінформу повідомило джерело в ТОВ Бора, що є власником сейнера.

«Ми перебували в економічній зоні. Ніхто не заходив у так звані "територіальні води Росії", я вже не кажу про те, що вони ніякі не російські... До сейнеру "Рибак Херсона" підійшов російський вельбот, прикордонники висадилися з нього на борт нашого судна і почали обшук, який тривав 5 годин. На сейнері все перевернули догори дном, але не знайшли нічого компрометуючого. Буквально відразу після вельбота до сейнера підійшов російський сторожовий корабель. Після огляду нам заявили, що сейнер заглибився на територію Росії майже на 400 метрів, через що підлягає арешту і доставці в Севастополь. Після переговорів вони змусили капітана підписати протокол про порушення державного кордону Росії", - уточнив співрозмовник.

Капітана судна притягнули до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 18.1 КоАП РФ («Порушення режиму державної кордону Росії»). Він повинен виплатити штраф у розмірі 60 тисяч рублів.

Співрозмовник уточнив, що з двох зол капітан вибрав найменшу — штраф.

“Було два варіанти — арешт судна і швидше за все його втрата, і підписання протоколу. Капітан обрав той, який дозволяв зберегти сейнер. Звичайно, ми будемо оскаржувати протокол усіма доступними засобами", - підкреслив співрозмовник.

Він так само повідомив, що під час інциденту росіяни заявили, що з травня місяця весь український флот зможе ловити рибу лише в Дніпрі, оскільки всю економзону в Чорному морі Росія закриває.

Сейнер «Рибак Херсона» водотоннажністю 183 т приписаний до порту Іллічівськ, його власник — компанія ТОВ Бора з Одеси. Всі 10 членів його команди — громадяни України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-