Рада врегулювала фінансування закладів охорони здоров'я

Рада врегулювала фінансування закладів охорони здоров'я

Укрінформ
Рада ухвалила закон, яким удосконалюється законодавство з питань діяльності закладів охорони здоров’я.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 280 нардепів.

Закон спрямований на реформування організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я та їх фінансування. При цьому, у відповідності до статті 49 Конституції України, існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена, і державні та комунальні заклади охорони здоров’я залишатимуться у державній та комунальній власності та не підлягатимуть приватизації.

Законодавчим актом уточнено особливості організаційно-правового статусу закладів охорони здоров’я, їх класифікацію, вимоги до установчих документів та управління; встановлено спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров’я - державних та комунальних установ у казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства, зокрема порядок переоформлення ліцензій, інших дозвільних документів; врегульовано особливості укладення трудових контрактів з керівниками закладів охорони здоров’я; уточнено можливі джерела фінансування надання медичної допомоги закладами охорони здоров’я.

Законом також врегульовані окремі питання, пов’язані з договорами про медичне обслуговування населення. Договори про медичне обслуговування населення будуть укладатись відповідно до спеціального порядку, затвердженого Кабінетом міністрів України, який замінить процедури державних закупівель, що внаслідок своєї складності та тривалості можуть призвести до перебоїв у наданні медичних послуг населенню.

Цей закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з цього дня, крім підпункту 3 (щодо нової редакції статті 18 Основ законодавства України про охорону здоров’я) пункту 2 розділу І цього закону, який набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Законом встановлено, що державні та комунальні заклади охорони здоров’я - бюджетні установи можуть реорганізовуватися в казенні підприємства або комунальні некомерційні підприємства. Зміна основного виду діяльності державного та комунального закладу охорони здоров’я з медичного обслуговування населення (медична практика) у зв’язку із зміною його організаційно-правової форми забороняється.

Згідно із законом, не підлягають реорганізації в казенні підприємства та/або комунальні некомерційні підприємства заклади охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Державної пенітенціарної служби, а також інші заклади охорони здоров’я відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом міністрів.

Законом встановлено, що до 31 грудня 2018 року: звільнення працівників закладів, що реорганізуються відповідно до пункту 2 цього розділу, допускається лише у разі, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу; казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства, що утворюються у результаті реорганізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я – бюджетних установ є правонаступниками всіх прав та обов’язків відповідних бюджетних установ. 

Органи, що здійснюють управління майном відповідних державних та комунальних закладів охорони здоров’я – бюджетних установ, згідно із законом, передають відповідним казенним підприємствам та комунальним некомерційним підприємствам, що утворюються у результаті реорганізації таких установ відповідно до пункту 2 цього розділу, майно, що входить до цілісного майнового комплексу державного чи комунального закладу охорони здоров’я – бюджетної установи, яким користувалися на законних підставах ці заклади. Майно, що передається від державних та комунальних закладів охорони здоров’я – бюджетних установ відповідно до казенних підприємств та комунальних некомерційних підприємств, утворених у результаті реорганізації, закріплюється за ними на праві оперативного управління.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-