Супрун представила п'ять принципових змін в системі охорони здоров'я

Супрун представила п'ять принципових змін в системі охорони здоров'я

Укрінформ
Запропонований Міністерством охорони здоров'я пакет законодавчих ініціатив передбачає п'ять принципових змін в системі охорони здоров'я.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала на засіданні уряду у середу 5 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проекти законів  передбачають п'ять дуже принципових змін. Перше - це подання гарантованого пакету медичних послуг та лікарських засобів, які щорічно будуть покриватися державними коштами. Друге - всі виплати стануть персоналізованими, кошти будуть йти за пацієнтом, туди, де пацієнт обирає, де він хоче лікуватися: чи на первинній, чи на вторинній  ланці. Третє - ми переходимо на міжнародні медичні протоколи лікування та діагностики. Це гарантія якості. Четверте - ми повертаємо педіатрію на первинну ланку. П'яте - через зміни у фінансуванні, ми забезпечуємо гідну зарплату для медичних працівників", - сказала Супрун.

Ключовим законопроектом, який пропонується на розгляд парламенту, є законопроект "Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів".

Як зазначив на засіданні уряду заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, з ухваленням цих змін до законодавства можливо розпочати реформу вже в цьому році, зокрема реалізувати для громадян України фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів.

Перелік послуг, які кожному громадянину завжди гарантуються державою, - екстрена медична допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога. Не покриваються державою витрати на медичні послуги додаткові, необов'язкові послуги, такі як естетична хірургія, ліки, ефективність яких не доведена. На принципах співоплати державою та громадянами (через страхові компанії, внески власні або благодійних фондів тощо) покриваються послуги вторинної та третинної ланки медичної допомоги.

"80% контактів людини з системою охорони здоров'я будуть відбуватися без грошей. Первинна, екстренна медична допомога - це те, що людям більш необхідно", - сказав заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-