Обстріл консульства: Варшава просить Київ про юридичну допомогу

Обстріл консульства: Варшава просить Київ про юридичну допомогу

Укрінформ
Національна прокуратура Польщі попросила прокуратуру в Луцьку про надання юридичної допомоги у слідстві, яке ініційовано у Варшаві 29 березня у зв'язку  терактом проти генконсульства РП.

Про це інформує Національна прокуратура Польщі.

"На цьому етапі здійснено заходи щодо з'ясування обставин справи, а також виявлення і притягнення злочинця до кримінальної відповідальності. З цією метою 31 березня 2017 року до обласної прокуратури в Луцьку, яка в Україні веде цю справу, направлено звернення про надання міжнародної юридичної допомоги",- йдеться в повідомленні прокуратури.

Зазначається, що польська сторона звернулася до української з проханням про можливість ознайомлення польських прокурорів з матеріалами справи, а також допущення польських прокурорів, а також функціонерів Агенції внутрішньої безпеки РП до участі у процесуальних діях в рамках українського слідства.

Інформується, що в рамках польського слідства вже вдалося опитати усіх працівників генконсульства Польщі в Луцьку, які в момент теракту перебували у будинку генконсульства.

Як інформувало агентство, Мазовецький закордонний відділ Департаменту з питань оргзлочинності і корупції Національної прокуратури Польщі розпочав слідство у справі обстрілу Генконсульства Польщі в Луцьку. Кримінальну справу порушено за статтею 163 пункт 1 Кримінального кодексу Польщі,  тобто вчинення небезпечного злочину. Відкриття справи було можливим у відповідності до статті 110 Кримінального кодексу РП, що передбачає автоматичне відкриття справи, якщо злочин за кордоном спрямований проти інтересів Польщі і її громадян.

Прокуратура доручила слідство Агенції внутрішньої безпеки Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 березня на четвертому поверсі адміністративного приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку стався вибух. Причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. Жертв унаслідок вибуху немає. Слідство відразу кваліфікувало цей інцидент як терористичний акт.

З початку цього року в Україні сплюндровано чи пошкоджено кілька польських пам'ятників, зокрема двічі у Гуті Пеняцькій на Львівщині, а також у Биківні під Києвом. Водночас упродовж 2015-2016 років на півдні Польщі знищено або пошкоджено близько 10 українських місць пам'яті. В жодному з випадків вандалів не було затримано. Проте інформація про випадки руйнувань дуже часто першою з'являлася в російських ЗМІ, що дає підстави стверджувати, що ці акти вандалізму координуються з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-