У НСЖУ прокоментували вирок єдиному підозрюваному у побитті фотографа з Черкас

У НСЖУ прокоментували вирок єдиному підозрюваному у побитті фотографа з Черкас

Укрінформ
Апеляційний суд Черкаської області виправдав єдиного підозрюваного у жорстокому побитті фотокореспондента з Черкас Ігоря Єфімова. 

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України.

Як зазначається, у кількагодинному судовому засіданні брали участь три судді, прокурор, постраждалий Єфімов та обвинувачений – колишній заступник командира батальйону патрульної служби УМВС у Черкаській області Петро Паливода зі своїм захисником. 

"Обвинувачували Паливоду по вкрай легкій статті –"службова недбалість" (ст. 367 Кримінального кодексу України). Вона достатньо сприятлива, адже максимальне покарання, яке вона передбачає, - це обмеження волі на строк до трьох років. Утім, судді спочатку Соснівського районного суду Черкас, а тепер і Апеляційного вирішили, що і таке покарання для колишнього командира – занадто суворе. Павливоду повністю виправдали", - йдеться у повідомленні. 

Сам Паливода під час підготовки до засідання уникав спілкування із журналістами. Відмовлявся від коментарів і його захисник Валентин Гавриленко. 

"Виступаючи перед судом, Паливода ще раз зазначив, що не командував операцією, яка відбувалася того вечора і не віддавав наказів бити, а також повідомив, що не бачив мене у яскравій жилетці "Преса" – інакше б зупинив своїх підлеглих", - зазначив постраждалий Єфімов. 

Як повідомили в НСЖУ, офіційного коментаря Черкаської обласної прокуратури з цього приводу поки отримати не вдалося. "Однак можна передбачити, що прокурори спробують оскаржити рішення через касацію", - зазначили у спілці журналістів. 

У повідомленні також наголошується, що НСЖУ вже найближчим часом готує детальний аналіз про те, як розслідувалася справа Єфімова і чому працівники МВС, котрі брали участь у злочинах проти мітингувальників 20 лютого 2014 року, й досі працюють на керівних посадах у поліції. 

Як повідомлялося, фотокореспондента газети "Вечірні Черкаси" Ігоря Єфімова побили 20 лютого 2014 року під час масових акцій у передмісті Черкас. Кілька представників МВС, приховавши обличчя, завдали фотографу ударів кийками. Лікарі діагностували у Єфімова травму голову зі струсом головного мозку, рани м’яких тканин, вивих плеча, садну та інші. 

Прокуратура кваліфікувала ці травми як легкі і вже через кілька днів почала розслідувати справу, приєднавши матеріали про побиття фотографа до справ інших жертв того масового злочину. За офіційними даними, того вечора постраждали 16 осіб, серед яких і власники вщент розтрощених автомобілів. 

Справа Єфімова, яку прокуратура вирішила у 2015 році виділити в окремий епізод, єдина, що дійшла до суду. У грудні минулого року суд виніс виправдувальний вирок Петру Паливоді. Журналіст не погодився з таким рішенням і подав апеляцію.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-