В Україні презентували перший том

В Україні презентували перший том "Великої української енциклопедії"

Укрінформ
У Києві презентували перший том "Великої української енциклопедії" (ВУЕ) - першої універсальної енциклопедії в умовах незалежної України.

На цьому наголосила керівник проекту створення ВУЕ, директор Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" Алла Киридон під час презентації у Великому конференц-залі НАН України.

"Вихід ВУЕ - це справа історичної ваги. Це амбітний проект, який є інтелектуальною візитівкою нації. Ця енциклопедія має універсальний характер. Концепція полягає в тому, щоб подати концентровані, систематизовані знання з усіх галузей. Дотепер в Україні з таких видань була лише Українська радянська енциклопедія", - наголосила Киридон.

За її словами, найвагоміший акцент було зроблено саме на україноцентричності. "Нам хотілось показати, як світ переосмислено з позицій українських науковців", - сказала вона.  

Водночас вона уточнила, що перший том, який вийшов наприкінці 2016 р. за програмою "Українська книга", містить близько 1700 статей, понад тисячу карт і малюнків роботи художника Михайла Гутмана. В його підготовці взяли участь понад 300 провідних науковців, які регіонально представляють майже всю Україну. Це люди, які працювали за ідею, при відсутності гонорарів.

Також керівник проекту зазначила, що видання в продажу не буде. Весь наклад - 1 тисяча примірників - поширюватиметься відповідно до програми "Українська книга" по бібліотеках України. За півроку почне з'являтися електронна версія на сайті видавництва.    

Киридон нагадала, що ідею створення нинішньої універсальної енциклопедії озвучив у 2001 році академік Іван Дзюба на загальних зборах Академії наук. Цей проект державної ваги готувався відповідно до двох указів президента, від 2 січня 2013 року та 12 січня 2015 року. Попередньо планувалося до 2026 року видати 30 томів, але підготовка першого тому показала, що скоріше за все обсяги будуть значно збільшені.

"Ми сподіваємося, що на 2026 рік  побачимо всі томи", - сказала Киридон. 

Академік НАНУ Іван Дзюба підкреслив, що уважно, зацікавлено і прискіпливо - як людина, причетна до енциклопедичної справи, - прочитав перший том ВУЕ.

"Загальне враження дуже добре. Загальна оцінка дуже висока. Є ряд робочих зауважень, є деякі міркування і проблеми, про які хотілося б поговорити. Але презентація - це урочистість, це свято, треба просто радіти. Тому я щиро радію разом з усіма. І, маючи деякий досвід, хочу запевнити, що, перейшовши оцей рубікон, ви вже далі не будете боятися ні сумнівів, ні песимізму, ні якихось недругів, ні навіть ніяких влад. А робити свою справу і йти вперед", - запевнив Дзюба колектив видавництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-