В Україні стартувала соціальна платформа #SOSмайбутнє

В Україні стартувала соціальна платформа #SOSмайбутнє

Укрінформ
У Києві сьогодні оголосили початок масштабної акції порятунку гуманітарної сфери - його  покликаний здійснити громадянський рух на базі соціальної платформи #SOSмайбутнє. 

На цьому наголосила під час брифінгу громадський діяч, засновник Art Ukraine Foundation, який є ініціатором платформи, Наталія Заболотна. 

"Ми зібралися задля того, щоб оголосити офіційний старт соціальній платформі #SOSмайбутнє... Уже третій рік ми боремося з гібридною війною, але бачимо, що культура, гуманітарна, соціокультуна сфера перебуває поза інтересом наших політиків. Тому ми переконані, що реформи - це ми, реформи - це українці. Будьмо активними і створімо громадянський моніторинг. Ми почнемо з громадянської мобілізації нашої країни", - сказала Заболотна. 

 Вона закликала всіх небайдужих долучатися до платформи, зокрема з хештегом #SOSмайбутнє фотографуватися на фоні соціокультурної інфраструктури, пам'яток архітектури, які занепадають, більшість із них через недбалість і безгосподарність взагалі скоро можуть зникнути.

"Ми закликаємо фотографуватися з хештегом дітей, дорослих, батьків, викладачів біля сільських клубів, в яких є величезна потреба, біля решток спортивних дитячих і юнацьких шкіл... Ми закликаємо бути активними. Ми втомилися чути про реформи і надзвичайно обурені тим, що в пріоритеті нашої країни немає найголовнішої з реформ - реформи в гуманітарній сфері. Цей реєстр, який буде створено завдяки громадянам, ми передамо нашим можновладцям. Ми будемо наполягати, щоб у пріоритетах країни з'явилася гуманітарна реформа", - зазначила Заболотна. 

Вона додала, що за 10 днів до платформи приєдналися сотні людей у різних куточках нашої країни. Чимало відомих особистостей вже підтримали ініціативу і стали учасниками платформи, яка на очах переростає у справжній соціальний рух.

Відомий літературознавець професор Григорій Грабович сказав, що підключився до проекту тиждень тому, тільки-но про нього почув. 

"Питання культурної екології є не менш важливе для існування спільнот, ніж екології як такої. Екологія є питанням біологічного виживання. Але умова культурного, наснаженого буття є першочерговою. Тому не було найменшого сумніву для мене, що це варто підтримати і що це є втіленням Майдану - і першого і другого - і обов'язком, який стоїть перед українською громадськістю від початку незалежності. Ці питання є фундаментальні для кожної нормальної країни. А тим більше тої, яка представляє націю, що була приречена на небуття і яка не зникла і виборює своє право існувати, виборює свою територію", - підкреслив він. 

Серед ініціативної групи, що представляла платформу, були також професор, академік Володимир Нудельман, музикант і громадський діяч Сергій Фоменко, кінорежисер, сценарист і продюсер Роман Балаян.

"Наука, культура і мистецтво в першу чергу визначають міць і майбутнє країни. Вони не менш важливі, ніж природні багатства і продуктивні сили", - наголосив, зокрема, Балаян. 

За словами Заболотної, проміжний етап проекту буде заплановано вже найближчим часом, орієнтовно 25 квітня. "Ми відзвітуємо за перший етап цієї платформи, зберемо активістів, журналістів, дипломатів і оприлюднимо перші результати цієї суспільної мобілізації нашої країни", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-