Справа про збитий Іл-76: МОУ просить суд відмовити сім'ям жертв у моральній компенсації

Справа про збитий Іл-76: МОУ просить суд відмовити сім'ям жертв у моральній компенсації

Укрінформ
У Павлоградському міськрайонному суді, де розглядається справа про катастрофу літака Іл-76, на засіданні 14 березня, представник Міноборони Олексій Камінецький попросив відмовити у задоволенні 42 цивільних позовів щодо відшкодування моральної шкоди потерпілим.

Про це стало відомо під час засідання Павлоградського міськрайонного суду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Позови, заявлені Міністерству оборони, є безпідставні, а посилання в позовах на статті законів є неналежним доказом», - зазначив Камінецький.

Він зауважив, що Міністерство оборони України, відповідно до законодавства, виплатило постраждалим внаслідок катастрофи літака Іл-76 належну при загибелі військовослужбовця компенсацію – одноразову виплату у сумі 609 тис. грн. Моральну ж шкоду, на його думку, має сплачувати «та сторона, яка її завдала».

Суд оголосив завершення з’ясування усіх обставин та про закінчення судового розгляду й приступив до судових дебатів, на яких прокурор засвідчив, що вважає за потрібне надати покарання генерал-майору Віктору Назарову у вигляді 8 років позбавлення волі. Крім того, адвокат потерпілих Віталій Погосян наголосив на необхідності позбавити генерала Назарова військового звання.

В останньому слові генерал Назаров апелював до «людського чинника», стверджував, що йому особисто ніхто не доповідав про загрозу збиття літака, наразі не доведено, з якої саме зброї літак було збито: з ПЗРК, про ймовірність якого згадували у перехопленому радіоефірі бойовики, чи зенітної установки, про розташування якої генерал не міг знати.

Суд пішов до дорадчої кімнати. Про наступне засідання буде повідомлено окремо. На час перебування в дорадчій кімнаті обов’язки голови суду покладено на іншого суддю.

Як раніше повідомлялося, у Павлограді на Дніпропетровщині вже майже півроку триває суд у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літака Іл-76 українських військових. На лаві підсудних - одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

Під час попереднього засідання прокурор звернувся до суду з проханням позбавити Назарова волі на 8 років та стягнути з нього штраф у сумі понад 28 млн грн.

Потерпілі подали 42 цивільні позови про стягнення з Міністерства оборони України моральної шкоди в розмірі по 500 тис. грн.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-