МОЗ розвіяло міфи навколо міжнародних закупівель

МОЗ розвіяло міфи навколо міжнародних закупівель

Укрінформ
Закупівлі ліків через міжнародні організації, які здійснюються згідно з законом України, ухваленим Верховною Радою два роки тому, дозволили викорінити корупційні схеми та зекономити значну частку бюджетних коштів, виділених на ці цілі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я. 

"Виправданість такого кроку переконливо доведена практикою - залучення міжнародників до закупівель дозволила зекономити бюджетні кошти шляхом придбання ліків без корупційних схем, а пацієнти отримали більше препаратів для лікування", - йдеться у повідомленні МОЗ.

Зокрема, процес організації тендерів, який раніше проводило Міністерство охорони здоров'я, і в якому були закладені корупційні схеми, зараз проводять міжнародні організації, що не мають прямої зацікавленості в закупівлях. Відповідно, ліки, закуплені через них, мають меншу вартість через відсутність посередників та зацікавлених осіб.

"Наразі міжнародні організації купують для МОЗ ліки за цінами нижчими, ніж це було у 2014 році, коли закупівлі проводило міністерство. Тільки на закупівлях 7 видів вакцин та антиретровірусних препаратів ЮНІСЕФ заощадив для України 4 мільйони доларів з коштів бюджету 2015 року, виділених на цю програму", - повідомляють у міністерстві.

Крім того, така економія дозволила провести закупівлі більшої кількості деяких препаратів та вакцин, що дозволило рзширити коло пацієнтів, які отримують ліки безкоштовно. Загальна кількість закуплених лікарських засобів через міжнародні організації у 2015 році зросла на майже 55%. Понад 60% ліків з міжнародних закупівель МОЗ отримує безпосередньо від виробників. Всі ліки, придбані міжнародними організаціями для України, кваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров'я. А значить, їхня якість уже доведена.

У Міністерстві наголосили, що організації, які проводять закупівлі, мають значний досвід роботи в цій галузі, і зазначені в ухваленому Верховною Радою законі: ЮНІСЕФ, Програма розвитку ООН та компанія Crown Agents.

Як відомо, ЮНІСЕФ працює по всьому світу та забезпечує ліками дітей з країн Західної Європи, США, Австралії, Африки та Азії. ПРООН діє у 170 країнах, допомагаючи у їхньому глобальному та національному розвитку. Crown Agents працює у понад 100 країнах та має 185 років досвіду в міжнародних закупівлях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-