СБУ оприлюднила архів КДБ про замовчування Голодомору

СБУ оприлюднила архів КДБ про замовчування Голодомору

Документ
Укрінформ
До дня народження дослідника Голодомору Джеймса Мейса Служба безпеки України оприлюднила архівні документи КДБ про свідоме замовчування трагедії радянською владою.

Про це повідомляє спецслужба у Фейсбуці.

"18 лютого ми згадуємо Джеймса Ернеста Мейса (James Earnest Mace), якому мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу Геноцидом", - зазначили в прес-службі.

Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, – організація замовних статей "західних вчених і журналістів", промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення заангажованих експертів для придушення "антісовєтской шуміхі".

Як наголосив голова СБУ Василь Грицак, спілкуючись з журналістами, чесність і принциповість Джеймса Мейса допомогла розповісти усьому світові правду, яка замовчувалась й жорстко вичищалася радянськими репресивними органами.

"І сьогодні Україна, протидіючи російській агресії, відчуває підтримку зарубіжних інтелектуалів, учених, публіцистів, які виставляють цивілізаційні "маяки", за які не наважиться відступати жодний публічний діяч", - підкреслив він.

Працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету "Усна історія українського голоду 1932–1933 рр.", Дж. Мейс зібрав понад півсотні аудіозаписів очевидців, що вижили під час Голодомору, й після війни опинилися в США. Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста "Жнива скорботи", виданої у 1986 році.

У 1986-1990 роках історик стає виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років (US Commission on the Ukraine Famine), звіт якої у 1988 році був переданий у посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив до ЦК Компартії України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-