В'ятрович: Український дім - оптимальне місце для музею Революції Гідності

В'ятрович: Український дім - оптимальне місце для музею Революції Гідності

Укрінформ
Оптимальне рішення для розміщення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - музею Революції Гідності, який не має свого приміщення, - це Український дім. І рішення про передачу або використання його музеєм залежить лише від Президента України.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час прес-конференції в Укрінформі.

"Музей зібрав дві тисячі експонатів, але фондосховища не існує, експонати розсипані по різних музеях. Однією з ключових проблем залишається те, що попри нібито велику увагу влади і держави до пам'яті Героїв Небесної сотні і подій Євромайдану, музей, який вже рік працює, і в ньому 30 людей, досі без приміщення. До наших пропозицій використати Український дім, який досі є приміщенням для проведення ярмарок в стилі "шуби і труси", на жаль, не дослухалися. І ми приходимо знову до чергової річниці пам'яті Героїв Небесної сотні з тим, що цей музей залишається без даху над головою", - підкреслив В'ятрович.

За його словами, використання Українського дому (бодай частково, якщо не повністю) є оптимальним вирішенням цієї проблеми.

"Український дім будували не для ярмарок, а як музейне приміщення. Це приміщення чітко пов'язане з історією Євромайдану 2013-2014 років. Прекрасно знаємо, що це приміщення належить до Державного управління справами, відповідно це рішення може бути достатньо просте рішення, яке залежить безпосередньо від Президента України Петра Олексійовича Порошенка", - сказав В'ятрович.

Він зазначив, що почалася процедура виділення земельної ділянки під цей меморіальний комплекс і музей на Алеї Героїв Небесної сотні. Але саме тільки оформлення цієї земельної ділянки триватиме близько року, а після цього - проведення конкурсу на проект, спорудження самого музею.

"Тобто мова йде про проект на кілька років, а може й на десятиліття. А музей працює вже, людям потрібен дах над головою", - зазначив голова УІНП.

В'ятрович нагадав, що наприкінці 2015 року було ухвалено розпорядження Кабінету міністрів про створення Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності. Указом Президента в квітні 2016 року цьому музею надано статус національного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-