Українці вважають корупцію

Українці вважають корупцію "абсолютним злом"

Опитування
Укрінформ
Українці вважають корупцію однією з трьох найбільших проблем в нашій країні, нарівні з війною та високою вартістю життя.

Про це, спираючись на соціологічні дослідження, заявила на прес-конференції директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо говорити про важливість проблеми корупції, вона розглядається як абсолютне зло. Є три великі проблеми, які, вважає населення, викликають найбільше занепокоєння. Це війна на сході України - 97%. Це проблема високої вартості життя - 95%. І також 95% - це корупція. Тобто бачимо, що поголовно все населення вважає, що корупція - надзвичайно серйозна проблема", - підкреслила Бекешкіна.

На її переконання, корупційна система формувалася з самого початку незалежності України і найвищого рівня розвитку досягла за Януковича, хоча населення так не вважає.

"Якщо говорити про населення, то 34% вважають, що після Революції Гідності корупція зросла. З іншого боку, якщо спиратися на дані соціологічних досліджень, на самозвіти людей, які були безпосередньо залучені в корупційні практики, то в сумарному підсумку корупція за деякими показниками зросла, за деякими стала трохи меншою", - сказала соціолог.

Водночас вона зазначила: якщо порівнювати 2011 рік - рік так званої стабільності, - то досвід вимагання хабара мали 57%, в 2015 - теж 57%. Тобто бачимо, що попри враження, що корупція зросла, вона залишилась на такому ж рівні. Але важливо, що досвід добровільних хабарів зменшився: було 40,5%, стало 35%.

"Головними причинами корупції люди вважають насамперед безкарність корупціонерів - 60%, корумпованість вищого керівництва, яке не бажає боротьби з корупцією, - 44%, відсутність дієвого контролю - 42%, традиції - 36%, низькі зарплати - лише 24%, і насправді значення цього чинника повинне бути вище", - вважає Бекешкіна. 

Вона також акцентувала на тому, що найбільша складність боротьби з корупцією - це боротьба з конкретними людьми, які, по-перше, цьому максимально опираються, по-друге, мають зв'язки, досвід захисту своїх інтересів. "Тобто зсунути корупцію - це зсунути людей, які зсуватися аж ніяк не хочуть", - сказала соціолог.

Цілком очевидно, що рівень корупції в Україні дуже високий, підсумувала Бекешкіна.

"Боротьба з корупцією зараз - це другий фронт, поруч з фронтом, який у нас на сході", - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-