У Варшаві відбулися заходи до Дня соборності України

У Варшаві відбулися заходи до Дня соборності України

Фото
Укрінформ
Представники української громади Польщі, дипломати та офіцери Збройних сил України, які навчаються у РП, взяли участь у заходах до Дня соборності України.

У церкві святого Яна Клімака на православному кладовищі Варшави відбулася молитва за Україну, її народ та армію, після чого отець Мар'ян Бендза освятив на місцевому кладовищі могили похованих там вояків УНР, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Це свято дуже важливе і велике, особливо сьогодні в умовах, коли, як і 100 років тому, Україна знову потерпає від зовнішньої агресії та внутрішніх загроз. Зараз нам особливо потрібно цінувати, дбати і відзначати це свято. Історія злуки ЗУНР і УНР чітко показує, що незалежність і соборність - це цінності, які не дані раз і назавжди, за них завжди потрібно дбати, їх потрібно захищати навіть ціною власного життя. Без цього ми не матимемо ані волі, ані власної державності”, - наголосив радник-посланник посольства України в Польщі Василь Зварич.

Він підкреслив, що у це свято слід пам’ятати, як важливо мати союзників.

“Акт Злуки, його подальша доля і наша спільна боротьба з польським військом проти більшовицької загрози показали, наскільки ми можемо бути міцними, сильними і непереможними, коли ми разом. І важливо, щоб ми це завжди пам’ятали: коли є вірний союзник поруч, справи можна вирішувати набагато простіше. І тому ми дякуємо за підтримку польському народові та польському уряду”, - наголосив український дипломат.

Він підкреслив, що могили воїнів УНР у Варшаві є свідченням того, що українці і поляки можуть спільно боротися за “нашу і вашу свободу”.

Зварич також подякував присутнім українським офіцерам за звитягу і самопожертву у сьогоднішній боротьбі з агресором.

Один з лідерів української громади Польщі Юрій Рейт нагадав, що у міжвоєнний період офіцери армії УНР мріяли про Українську державу. “Так, як 100 років тому вони боролися за державу, сьогодні ви це виконуєте. Низький уклін усім тим, хто на першій лінії захищає Україну”, - звернувся Рейт до українських військових, нагадавши, що напередодні українські активісти під посольством Росії вимагали завершення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-