Нацрада заборонила

Нацрада заборонила "Дождь" в Україні

Укрінформ
Російський телеканал "Дождь" поповнив список російських телеканалів, заборонених в Україні. Основні порушення - це невизнання територіальної цілісності України та комерційна реклама.

Про це повідомив під час сьогоднішнього засідання Національної ради її голова Юрій Артеменко, передає кореспондент Укрінформу.

"Є моніторинг. Телеканал "Дождь", юрисдикція Російської Федерації. Є порушення. По-перше, зафіксовано розміщення комерційної реклами, що є порушенням вимог закону про рекламу. А також  порушення закону України "Про телебачення і радіомовлення" - зафіксована трансляція сюжетів, що свідчать про невизнання державних кордонів та посягання на територіальну цілісність України. Є пропозиція вилучити іноземну програму "Дождь" з переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції, і дати провайдерам місяць до вступу цього рішення в дію - на приведення своєї діяльності у відповідність до цього рішення", - сказав Артеменко.

Як нагадав член Національної ради Сергій Костинський, 24 грудня 2014 року Національна рада своїм рішенням визнала контент телеканалу "Дождь" таким, що відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та чинного законодавства України. Проте протягом усього 2016 року Нацрада неодноразово фіксувала трансляцію російської реклами на території України.

"Ми зробили крок назустріч телеканалу, який сприймали як опозиційний, що підтримує частину російського суспільства, яке ставиться до подій в Україні з певним розумінням, і тому звернулися до телеканалу "Дождь" з проханням усунути це порушення. З його гендиректором Наталією Синдєєвою ми домовилися, що порушення законодавства припиняться. І за два місяці з'явилася українська версія "Дождя" без реклами, яка розповсюджувалася через інтернет. Але ця версія так і не надійшла в Національну раду для адаптації. І крім того, "Дождь" не вирішив питання з тим, щоб провайдери транслювали саме цю версію. Через це українські провайдери досі транслюють версію "Дождя" з російською рекламою", - зазначив Костинський.

Водночас він наголосив, що ключове порушення, яке є підставою для обмеження ретрансляції телеканалу "Дождь", - це невизнання територіальної цілісності України.

"Ключова проблема, яку ми зафіксували, - це питання Криму, що ставить точки над "і". Журналісти "Дождя" відвідують Крим з порушенням українського законодавства, керуючись лише російським. В ефірі "Дождя" адміністративний кордон між АР Крим та Херсонською областю називається як українсько-російський кордон. І ці випадки є регулярними. Зокрема, це і карти РФ, у яких Крим позначений як територія РФ", - підкреслив Костинський.

Нацрада одноголосно проголосувала за рішення обмежити ретрансляцію цього телеканалу на території України. Таким чином, "Дождь" поповнив список 76 російських телеканалів, заборонених у нашій країні, ставши у ньому 77-м. Перелік телеканалів розміщено на сайті Національної ради.

 Фото: РІА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-