Пташиний грип, від якого загинули лебеді на Буковині, могли занести з Херсонщини

Пташиний грип, від якого загинули лебеді на Буковині, могли занести з Херсонщини

Укрінформ
Пташиний грип на озеро у селі Чортория, що на Буковині, де продовжують гинути лебеді, міг бути занесений сюди як з Херсонщини, так і з Угорщини чи Німеччини.

Про це йшлося на прес-конференції за участю фахівців в Чернівецькій облдержадміністрації.

«На нашу думку, лебеді могли прилетіти до нас з Херсонської області, а, можливо, з Угорщини чи Німеччини. Адже впродовж останніх трьох-чотирьох тижнів такі випадки захворювання лебедів спостерігалися у цих регіонах», - зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби Чернівецької області Олександр Александрюк.

За його словами, сьогодні загинули ще двоє птахів, загальна кількість загиблих лебедів зросла до 25.

«Впродовж доби за результатами досліджень Київського науково-дослідного інституту підтверджено наявність пташиного грипу штаму H5. Наразі трупи всіх загиблих птахів спалено, проведено дезінфекцію місць, де вони знаходились. За підсумками проведеного засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в Кіцманському районі визначено карантинну зону – це безпосередньо зона озера, де знаходяться лебеді, та зони захисту і спостереження», - додав посадовець.

У трикілометровій зоні захисту водойми нині працюють дві мобільні групи, які проводять роз’яснювальну роботу серед населення та клінічний огляд птиці.

Як розповідають фахівці, лебеді й самі проводять "карантинні заходи": кволих і хворих птахів вони відганяють на віддалені ділянки озер, кажуть фахівці.

Наразі в Чорториї налічують близько 150 голів птиці. Сподіватися, що лебеді гинути не будуть, не доводиться, кажуть експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-