Українцям пояснили, що економити субсидії - вигідно

Українцям пояснили, що економити субсидії - вигідно

Укрінформ
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж.

Про це повідомляє сайт Мінсоцполітики.

«Якщо сума зекономлених субсидій за комунальну послугу більша, ніж обов'язковий щомісячний платіж, і в платіжці відображено «до сплати: 0», то субсидіанти, а це в основному ті, які ведуть економне енергоспоживання, мають право не сплачувати додаткові кошти за спожиті газ, тепло, електроенергію чи воду», - йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики спростовують інформацію про те, що якщо сім'я не використала в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію, то в кінці року доведеться доплатити.

«Якщо сім'я використала менше, ніж встановлено соціальним нормативом, наступного місяця вона має законне право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів, в тому числі обов'язкової плати за комуналку. У всіх інших випадках громадяни, які користуються урядовою знижкою на оплату комунальних послуг - субсидією, зобов'язані щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку витрат на оплату цих послуг», - зазначається у повідомленні.

Уточнюється, що у разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов'язковий платіж за субсидією, сім'ї мають право сплачувати фактичну вартість використаної електроенергії, газу чи води: «тобто, що спожили, за те заплатили, не враховуючи субсидії».

Надавачі послуг зобов'язані відображати розмір субсидії чи переплату - зекономлену субсидію - у комунальних рахунках. Це передбачено законодавством щодо дотримання правил за постачання і розрахунки послуг.

Якщо виконавець житлово-комунальної послуги «ігнорує» зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує чинне законодавство (Постанова КМУ № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»).

В разі порушення таких прав українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування. Там допоможуть врегулювати ситуацію із неправомірним нарахуванням коштів у випадку, якщо на рахунку домогосподарства значиться зекономлена субсидія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-