Стеця просять створити майданчик для перемовин медіагруп і провайдерів

Стеця просять створити майданчик для перемовин медіагруп і провайдерів

Укрінформ
Громадські організації (ГО) та провайдери телекомунікаційних послуг закликають Міністерство інформаційної політики ініціювати створення майданчика для проведення переговорів між медіагрупами і провайдерами щодо унеможливлення виникнення конфлікту, спричиненого набранням чинності закону про зміну складу універсальної програмної послуги.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз.

«Зважаючи на суспільну важливість питання та викладені застереження, просимо міністра інформаційної політики Юрія Стеця невідкладно відреагувати і створити платформу для діалогу між індустріями провайдерів та телеканалів, яка б сприяла виробленню дорожньої карти змін та адаптації учасників процесу до нових правил гри до 31 грудня 2016 року», - зазначив він.

Мороз нагадав, що з 1 січня 2017 року набирає чинності закон про зміну складу універсальної програмної послуги, відповідно до якого пакет каналів для користувачів кабельної мережі значною мірою залежатиме від домовленостей між медіагрупами, що виробляють контент, і провайдерами.

Водночас він підкреслив, що питання взаємодії у новому форматі між медіагрупами і провайдерами досі не врегульовано і це, на його думку, несе низку загроз як для громадян, так і для країни.

Так, Мороз зауважив, що глядачі можуть втратити доступ до деяких центральних телевізійних телеканалів у кабельній мережі.

Крім того, він наголосив, що маленькі телеканали можуть бути виключені з програмних пакетів, що, на його думку, суттєво загрожує розвитку телевізійного ринку в Україні.

Також експерт відзначив, що неврегульованість співпраці медіагруп і провайдерів становить загрозу інформаційній безпеці держави.

«Величезна загроза національній безпеці, оскільки такими діями неузгодженість між двома індустріями призводить до того, що кінцевий споживач змушений шукати альтернативні способи отримання інформації й він може перейти на супутникове телебачення, де величезна присутність російських телеканалів», - сказав Мороз.

У цьому зв'язку він закликав Мінінформполітики втрутитися в ситуацію й допомогти у її розв'язанні. За його словами, під відповідним зверненням підписалися близько 10 громадських організацій і провайдерів.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги (УПП)». Документ передбачає, що до складу УПП входитимуть програми Національної телекомпанії до її перетворення у ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», а також телерадіоорганізацій місцевої і регіональної категорії мовлення та парламентського телеканалу «Рада». Згідно із законом інші телеканали вступають у договірні відносини з провайдерами кабельного телебачення. Якщо раніше кабельне ТБ мало показувати всі національні ефірні телеканали і відповідно до закону ніхто нікому не платив, то з 2017 року ця регуляція скасовується.

Із 1 січня 2017 року закон набуває чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-