Національні видавці хочуть зберегти свої проекти - планують іти під Кабмін

Національні видавці хочуть зберегти свої проекти - планують іти під Кабмін

Укрінформ
ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" (НГЖВ) у намаганні зберегти свої сім видань разом Незалежною медіа-профспілкою проведе завтра акцію біля Кабміну з вимогою збільшити державну підтримку.

Про це заявив генеральний директор видавництва Андрій Щекун під час круглого столу в Укрінформі. 

"Перед Національним газетно-журнальним видавництвом на наступний рік - великі виклики щодо фінансування, дотації на державне замовлення семи редакцій - 5 журналів: "Пам'ятки України", "Українська культура", "Український театр", "Музика", "Театрально-концертний Київ" та 2-ох газет: "Культура і життя" і "Кримська світлиця". Складність ситуації в тому, що відповідно до постанови Кабінету міністрів у квітні ц.р. збільшився фонд оплати праці державним службовцям, і працівникам наших видань, засновником яких є Міністерство культури, з травня мали підняти фонд оплати праці. На жаль, для цього у держави немає коштів", - пояснив Щекун.

Він додав, що у Мінкультури їм пояснили, що друковані ЗМІ - це вже минуле, і запропонували  переходити на електронний формат.

"Але наші видання мають попит. Якщо раніше фінансовий план виконувався на 23%, 37%, 50%, то станом на листопад це 85%. Тобто ми в цьому році близько 800 тисяч грн заробили самі на ці видання. Ми просимо виконати постанову Кабінету міністрів про підвищення фонду оплати праці для журналістів, які сьогодні отримують 2,5 тис. грн зарплати", - сказав Щекун.

Гендиректор також поінформував, що Незалежна медіа-профспілка України досягла домовленості з Мінкультури про зустріч щодо вирішення нагальних проблем видавництва.

Як зазначив голова Незалежної медіа-профспілки Ігор Чайка, із заступником міністра культури Тамарою Мазур домовлено про спільну зустріч 27 грудня для конструктивної розмови.

"Завтра, 22 грудня, о 10:00 відбудеться акція під Кабміном. Профспілка прийде з ялинкою. Працівники видавництва прийдуть з подарунками для влади. Запрошуємо всіх приєднуватися", - сказав Чайка, додавши, що інформація про ці події потрапить до Міжнародної федерації журналістів. 

Водночас перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак запропонував утворити робочу групу, до складу якої включити зацікавлених редакторів, що, як і Національне газетно-журнальне видавництво, стоять на патріотичних позиціях, щоб у спілкуванні з Мінкультури чи з українським урядом говорити про консолідовану позицію, а не лише про позицію видавництва, бо це не є унікальна ситуація.

"Тоді у нас є більше шансів бути почутими, бути конструктивними, тому що відчуття того, що українську справу не можна на даному етапі розвитку держави припиняти, у влади є. Треба консолідуватися і вийти на щиру і дружню розмову, яка може призвести до того, що ми будемо робити корекції бюджету, якщо побачимо справді загрозливу картину для українських видань, в тому числі тих, які репрезентує Національне газетно-журнальне видавництво", - підкреслив Червак.

Він наголосив, що НГЖВ - це український осередок, який займається випуском надзвичайно важливих і актуальних національно орієнтованих видань і б'ється за те, щоб ці видання масово поширювалися в Україні.

"Це важливо з огляду на ситуацію, яку ми маємо в інформаційній сфері, де точиться жорстока війна, передусім інформаційна, яку нам нав'язала РФ. Коли ми говоримо, що нам треба витиснути "русский мир", то це можна зробити і в такий спосіб", - сказав заступник голови Держкомтелерадіо. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-