Держава і бізнес повинні співпрацювати для підвищення рівня здоров'я громадян - експерти

Держава і бізнес повинні співпрацювати для підвищення рівня здоров'я громадян - експерти

Укрінформ
Держава повинна створювати необхідні умови для бізнесу, щоби він був зацікавлений у поліпшенні здоров'я громадян. 

Про це говорили представники громадських організацій, міжнародних фондів, реформаційних команд і бізнесу в рамках дискусійної панелі в Києво-Могилянській академії.

Як повідомили Укрінформу організатори дискусійної панелі, експерти зійшлися на думці, що турбота про здоров'я споживачів, випуск більшої кількості корисних продуктів або пропозиція альтернативи шкідливим – це пряма відповідальність компаній-виробників. У свою чергу, оскільки бізнес орієнтований на отримання прибутку, держава має створювати такі умови, за яких скорочення шкоди буде прибутковим.

Головний експерт медичної групи Реанімаційного Пакету Реформ, доцент Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор правових наук Зоряна Черненко зазначила, що відповідальне ставлення бізнесу до виробництва корисної (або, хоча би, менш шкідливої) продукції допоможе скоротити поширеність захворювань в країні, але цей напрямок повинен хтось стимулювати.

“Стимулювання соціальної відповідальності бізнесу за свою діяльність і вплив на суспільство змінить негативну тенденцію зростання неінфекційних захворювань. З кожним роком в Україні зростає кількість людей, які страждають від серцево-судинних, онкологічних захворювань. Державно-приватне партнерство, спрямоване на скорочення шкоди і, як наслідок, зниження факторів ризику для здоров'я людей, призведе до покращення показників  здоров'я громадян природнім шляхом – через зміну умов життя», - прокоментувала експерт.

Тимофій Мілованов, професор економіки Пітсбургського університету і почесний президент Київської школи економіки (KSE) підкреслив, що економічне зростання безпосередньо залежить від зацікавленості бізнесу у поліпшенні якості життя і здоров'я споживачів.

"За даними Світового банку, основним джерелом зростання ВВП у розвинених країнах є людський капітал, на його частку припадає 62% приросту ВВП, тоді як виробничі фонди дають лише 16-18% приросту, а природні ресурси – 20-22%. Тому інвестиції в розвиток суспільства повинні розглядатися бізнесом і державою як важливий фактор економічного підйому", - заявив Мілованов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-