МОЗ створює центр реабілітації для АТОшників і постраждалих від війни

МОЗ створює центр реабілітації для АТОшників і постраждалих від війни

Укрінформ
МОЗ та Мінсоцполітики працюють над створенням центру підготовки фахівців та надання психологічної допомоги з реабілітації осіб, які постраждали в результаті воєнних дій.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила кореспондентові Укрінформу під час українсько-ізраїльських консультацій з клінічної реабілітаційної програми з подолання ПТРС.

"МОЗ разом із Міністерством соціальної політики створює Національний центр психічного здоров'я та психологічної реабілітації. На базі Республіканської лікарні МОЗ України буде створено реабілітаційний центр для бійців АТО і для цивільних, які потребуть реабілітації через наслідки війни", - сказала Супрун.

Створення Центру відбуватиметься у співпраці з посольством Ізраїлю, Канади, Ізраїльською коаліцією травми. Також до роботи долучатимуться неурядові організації та професійні асоціації.

"Ми хочемо налагодити таке партнерство між громадськістю, міністерством та іноземними партнерами, щоб створити центр, де можна навчатися як надавати психологічну або психіатричну допомогу для тих, хто постраждав від наслідків війни або має іншу травму. Також ми хотіли б робити (на базі Центру - ред.) клінічні дослідження, збирати статистику, унікальний досвід України, щоб ділитися ним із тими, хто потребує допомоги", - сказала Супрун.

В.о. міністра додала, що Центр працюватиме і як реабілітаційна, і  як навчальна база, на якій підготовка фахівців здійснюватиметься за певними програмами, а самі спеціалісти проходитимуть сертифікацію. Передбачається, що в центрі буде забезпечений мультидисциплінарний підхід до реабілітації, працюватиме стаціонарне відділення комплексної реабілітації, а також амбулаторне відділення. Окремо проводитиметься психологічна реабілітація учасників АТО та членів їх родин.

"Думаю, з лютого Центр буде створено як юридичну особу, і ми зможемо розпочати роботу на місці. Але вже зараз проводимо навчання, курси, вже готуються протоколи надання допомоги. ... Також хочемо створити програми не лише для фахівців, а й для вчителів, поліцейських, військових та цивільних", - сказала Супрун. 

В.о міністра наголосила, що психологічну підтримку, консультації повині отримати всі без винятку військові, які брали участь в антитерористичній операції. В окремих випадках,  визначених фахівцями, ця підтримка повинна надаватися протягом тривалого часу та разом з іншими реабілітаційними заходами. Також психологічної підтримки та реабілітації потребує цивільне населення, діти, родини, які відчувають наслідки психологічних травм.

Як повідомила Укрінформу співробітник Управління профілактики соціального сирітства відомства Вікторія Сановська, до 15% учасників бойових дій можуть потребувати тривалої роботи з посттравматичними розладами, на сьогодні в Україні налічується близько 270 тисяч учасників бойових дій. Також станом на грудень у країні більше 1,6 млн внутрішніх переселенців з Донбасу і Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-