"Укриття" над ЧАЕС гарантує безпеку на сто років - Порошенко

Фото
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятного знаку "Воїнам Чорнобиля" та меморіального кургану "Героям Чорнобиля".

Урочисті заходи відбулися у зв'язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, повідомляє прес-служба Глави держави.

У церемонії вшанування пам'яті воїнів та героїв Чорнобиля також взяли участь перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, члени уряду, народні депутати, ліквідатори аварії на ЧАЕС, родичі загиблих героїв Чорнобиля.

Учасники церемонії вшанували хвилиною мовчання пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Президент звернувся до українців у зв’язку з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

"Сьогодні ми вклоняємося людям, які ціною свого життя та здоров’я захистили Україну і світ, вкотре згадуємо героїв, які першими стали на боротьбу з ядерною стихією. Ми також дякуємо усім, хто нині самовіддано працює у зоні відчуження над реалізацією унікальних проектів", - йдеться в зверненні Глави держави.

Він нагадав, що тридцять років тому героїчними зусиллями десятків тисяч фахівців було завершено титанічну роботу - збудовано саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

"Нещодавно відбулася надзвичайно важлива подія - завершено зведення за допомогою міжнародної спільноти нового конфайнменту на ЧАЕС, що гарантує безпеку на найближчі сто років. Але це лише один із етапів знешкодження наслідків аварії. Наступні завдання, що стоять перед державою, - демонтаж старого укриття та пошук прогресивних технологій поводження з розплавленими матеріалами", - заявив Порошенко.

За словами Президента, Чорнобиль для України - це біль та постійне випробування, адже досі залишається багато актуальних проблем екологічного, медичного, соціально- економічного характеру.

"Попри фінансові труднощі, спричинені російською агресією та непростою економічною ситуацією, маємо бути постійно націлені на пошук шляхів посилення державної турботи про майже два мільйони наших громадян, які найбільше постраждали від Чорнобильської катастрофи", - зазначив він.

Порошенко запевнив чорнобильців, що український народ ніколи не забуде про їхній подвиг.

"Щира подяка вам і шана за жертовність, мужність та професіоналізм. Бажаю усім доброго здоров’я, миру та благополуччя", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-