Гройсман:

Гройсман: "Укриття" дозволить Україні та її сусідам почуватися в безпеці

Укрінформ
Завдяки діям ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС наслідки цієї найбільшої техногенної катастрофи ХХ сторіччя вдалося мінімізувати, наскільки це було можливо, а надалі захищатиме  громадян України та сусідніх країн новий саркофаг "Укриття".

Про це йдеться у зверненні Прем’єр-міністра до співвітчизників з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, текст якого розміщено на Урядовому порталі.

"Вся Україна схиляє голову перед героїчними людьми – ліквідаторами найбільшої техногенної катастрофи ХХ сторіччя – Чорнобильської трагедії. Комплекс захисних споруд над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС був прийнятий в експлуатацію 14 грудня 1986 року і відтоді в цей день вшановують наших рятівників", - йдеться у зверенні.

За словами Гройсмана, період з дня аварії 26 квітня до встановлення першого захисного саркофага у грудні – був особливо важким періодом безпрецедентного героїзму і мужності, коли близько 650 тисяч українців і представників інших національностей боролися з наслідками лиха. "Завдяки ліквідаторам аварії врятовано сотні тисяч життів, а самі вони стали взірцем справжньої хоробрості для всього світу. Якби не ліквідатори, наслідки катастрофи були б іще більш жахливими та руйнівними, а зона відчуження була б набагато більшою. Багато з ліквідаторів віддали своє життя і здоров’я", - наголосив Прем’єр-міністр.

Він нагадав про те, що Україна та Східна Європа і сьогодні переживають наслідки вибуху. У зв’язку з поступовою руйнацією старого саркофага зберігався особливо високий рівень небезпеки викидів радіоактивних відходів.

"У 2004 році Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Розроблення проекту нового саркофага здійснювали консорціум компаній Bechtel та Battelle (США), EDF (Франція) та такі вітчизняні підприємства, як Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій, Київський інститут "Енергопроект", Міжгалузевий науково-технічний центр "Укриття", - додав Гройсман.

Глава уряду наголосив, роботи, які було розпочато в квітні 2012 року, вже завершуються. Захисну арку над старим саркофагом розміщено 29 листопада 2016 року. "Ми сподіваємося, що новий саркофаг "Укриття" дасть можливість громадянам України та сусідніх країн почуватися в безпеці. Переконаний, що ці будівельні роботи є гідним продовженням великої роботи ліквідаторів, виконаної тридцять років тому в умовах безпрецедентної загрози їх життю і здоров’ю", - підкреслив він.

Від імені уряду Гройсман висловловив вдячність усім учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-