У Києві презентували новаторські методи лікування синдрому хребтової артерії

У Києві презентували новаторські методи лікування синдрому хребтової артерії

Укрінформ
У Києві команда лікарів презентувала в понеділок новаторські методи лікування синдрому хребтової артерії. Фахівці є авторами понад 200 наукових праць, 30 патентів на винаходи і 15 авторських свідоцтв із цієї тематики.

Про це заявив доктор медичних наук, професор, хірург вищої категорії клініки судинної хірургії Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь", лауреат державної премії України Віктор Черняк на прес-конференції в Укрінформі.

Синдром хребтової артерії - це термін, який фактично не є офіційним, але цей термін увійшов у широку практику, він у себе включає багато так званих підсиндромів - 8 чи 9”, - сказав Черняк.

Він пояснив, що такі синдроми супроводжуються хронічною втомою, запамороченням, головним болем, приступами панічного страху, поганого настрою, дзвоном у вухах, а іноді людина навіть може раптово втратити свідомість.

“Усе це може довести людину або до психіатричної клініки, або до інсульту. Але кінцевим результатом завжди є все ж інсульт. І найстрашніше, що ця проблема виникає у молодих людей, іноді у дітей. У дітей це проявляється затримкою розвитку, дитина починає пізно ходити чи говорити, і навіть деякі захворювання, які зараз називають ДЦП, прив’язують до цієї проблеми. Тому велике різноманіття не дає спеціалістам зібрати це все докупи і вирішити проблему. Саме тому, як правило, це не лікується. Пацієнт приходить до лікарні, а йому кажуть, що це не лікується, що можна це терпіти”, - розповів лікар.

На його переконання, це один із тих варіантів, коли офіційна медицина не може впоратися з проблемою, однак, колектив лікарів знайшов не лише причину цього захворювання, а й її вирішення.

“Цьому передувало більше 10 років роботи: наукові дослідження, експерименти, патентування тих чи інших нововведень, виступи на наукових конференціях, у тому числі за кордоном. І все це в кінцевому результаті вилилося у методичні рекомендації для лікарів. Лікарі уже отримали інструмент у руки, але це поки перший крок. Наступні кроки - це більш широка популяризація результатів цієї роботи”, - зауважив Черняк.

У свою чергу кандидат медичних наук, доцент кафедри ортопедії та травматології медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика Сергій Дибкалюк підкреслив, що невропатологи усього світу проблему із таким захворюванням не вирішують, а на певному етапі їм цим навіть забороняли займатися.

“Ми незабаром сформуємо своєрідний клуб з тих пацієнтів, які пройшли різні етапи лікування не лише у нас, а й інших спеціалістів, з обов’язковою участю невропатологів, психіатрів, нейрохірургів. Тому що більшість не хочуть вирішувати проблему, а деякі бачать вихід у тому, аби підсадити людей на антидепресанти, які не лише блокують певні центри головного мозку, а ще й знижують зворотній зв’язок між внутрішніми органами, а, перериваючи цей зв’язок, ми не даємо людині можливість вилікуватися”, - наголосив Дибкалюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-