МОЗ розпочало створювати госпітальні округи

МОЗ розпочало створювати госпітальні округи

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я спільно з місцевими органами влади розпочали створення госпітальних округів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Госпітальні округи створюються для того, щоб упорядкувати мережу закладів медичної допомоги. Впорядкування буде відбуватись за двома принципами: по-перше, має бути забезпечена доступність громадянина до якісної допомоги, по-друге, заклади, де надається ця допомога, повинні мати належне навантаження, аби підтримувати належну кваліфікацію медичних фахівців", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що в кожному госпітальному окрузі буде визначена лікарня інтенсивного лікування, яка буде найбільш потужною в окрузі, а решта лікарень будуть перепрофільовані таким чином, щоб там надавались послуги, які не потребують високотехнологічного обладнання.

В цьому процесі кількість та напрямок лікарень визначають органи місцевого самоврядування, міністерство пропонує лише технічні розрахунки порядку формування округів.

Згідно з нормативними документами, до складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Перелік медичних втручань з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги затверджуватиметься МОЗ, так само, як і примірні табелі матеріально-технічного оснащення лікарень.

Міністерство також визначає нормативи кількості обслуговування пацієнтів. Так багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня має обслуговувати не менше 120 тис. осіб, а 2-го рівня – не менше 200 тис. осіб.

Межі та склад госпітальних округів повинні визначатись таким чином, щоб жителі, які в них проживають, мали доступ до вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у межах свого госпітального округу. Адміністративним центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.

Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю доїзду до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинен перевищувати 60 хвилин, та бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 км.

Згідно з постановою уряду, затвердженою 30 листопада ц.р., Міністерство охорони здоров’я повинно у місячний термін затвердити примірне положення про госпітальний округ та до 1 лютого 2017 року внести до Кабінету Міністрів України проект нормативно-правового акту щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів.

Госпітальний округ – це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у повному обсязі населенню цих територій, утворюється на основі критеріїв, встановлених нормативним актом, та діє відповідно до примірного положення, яке розробляється і затверджується МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, 30 листопада на засіданні Кабінету міністрів було затверджено 10 постанов щодо реформування сфери охорони здоров'я. Реформа стартує з 1 січня 2017 року та передбачає поступові зміни в системі надання медичних послуг протягом трьох років. Зокрема планується розпочати зі зміни фінансування первинної ланки медичної допомоги за принципом "гроші за пацієнтом", запровадити референтні ціни на ліки та механізм відшкодування вартості ліків за трьома групами захворювань: серцево-судинних, бронхіальної астми, цукрового діабету 2 типу, та створення системи госпітальних округів з подальшим реформуванням фінансування вторинної (спеціалізованої) ланки медичної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-