Супрун розповіла, з чого треба починати медичну реформу

Супрун розповіла, з чого треба починати медичну реформу

Укрінформ
Реформа системи охорони здоров'я розпочинається зі зміни принципу фінансування первинної ланки, створення системи громадського здоров'я та госпітальних округів.

Про це на брифінгу після засідання уряду в середу заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перш за все це концепція зміни системи фінансування охорони здоров'я. З 2017 року ми розпочнаємо з первинної ланки, на якій будут укладатися договори між лікарем та пацієнтом і за кожного пацієнта будуть направлятися певні кошти за його супроводження на цілий рік", - сказал Супрун.

Концепція закріплює модель національного солідарного медичного страхування з 100% покриттям громадян. Збори страхових внесків здійснюються через загальну систему оподаткування та не передбачають додаткових зборів чи податків.

Так, з 1 січня 2017 року пацієнти зможуть обирати лікаря первинної (педіатра, терапевта чи сімейного лікаря) за власним бажанням без прив'язки до місця реєстрації чи місця фактичного проживання, та укладати з ним договір на надання медичних послуг. Гарантований мінімальний пакет медичних послуг на первинній ланці буде коштувати 210 грн на рік. Ці кошти за договором між лікарем та пацієнтом будуть виплачуватися фахівцю первинної ланки за надання медичних послуг.

Також уряд затвердив концепцію громадського здоров'я, якою передбачено розвиток системи профілактики захворювань та превентивної медицини.

"Ми хочемо змінити світогляд та бачення лікарів та пацієнтів, щоб більше концентрувалися на запобіганні хворобам, ніж лікуванні. Зараз 99% фінансування направлено саме на лікування, а не на профілактику", - зазначила Супрун.

В.о. міністра зауважила, що при цьому зменшення програм лікування не буде, і пацієнти, яким необхідна медична допомога вищого за первинний рівень, будуть отримувати таке лікування.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив постанову про порядок утворення госпітальних округів, якою визначаються технічні критерії для визначення географічних меж та процедура їх утворення.

"Госпітальні округи, які будуть забезпечувати мінімальні послуги, гарантований пакет послуг на первинній, вторинній ланці, яка буде розвиватися в 2017 році. У 2018 році, коли запрацює страхова медицина, будемо оплачувати ці послуги через державне страхування, а в 2019 році вся система повинна запрацювати разом", - сказала Супрун.

Зокрема планується, що госпітальні округи будуть формуватися на територіях з населенням мінімум 200 тисяч осіб у разі наявності лікарні 2 рівня або 120 тисяч осіб у разі наявності лікарні 1 рівня та за умови доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь якої-точки цього округу за 60 хвилин. Перелік госпітальних округів уряд має затвердити до 1 лютого наступного року.

У середу, 30 листопада Кабінет міністрів прийняв 10 актів стосовно реформи системи охорони здоров'я. Зокрема, це розпорядження "Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я", постанова "Про затвердження порядку утворення госпітальних округів", постанова "Про схвалення Концепції розвитку системи громадського здоров'я". Також уряд ухвалив низку документів, які стосуються змін щодо виконання кошторисів бюджетних установ, ліцензійних умов у сфері господарської діяльності з виробництва, торгівлі та імпорту лікарських засобів, розпорядження щодо перерозподілу коштів та обсягу медичної субвенції 2016 року, постанови про зміни до положення про державний реєстр лікарських засобів, та про використання коштів для будівництва "Охматдиту".

Як повідомляв Укрінформ, 9 листопада уряд ухвалив рішення про впровадеження референтного ціноутворення, що повинно призвести до зниження цін на ліки та полегшити українцям доступ до них. Також уряд ухвалив рішення про впровадження реімбурсації ліків від трьох категорій захворювання: серцево-судинних, бронхіальної астми, цукрового діабету 2 типу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-