В Україні розпочалася масштабна кампанія з профілактики СНІДу

В Україні розпочалася масштабна кампанія з профілактики СНІДу

Укрінформ
Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Україні розпочинається масштабна соціальна акція з безкоштовного і анонімного тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс, метою якої є профілактика розповсюдження цих захворювань.

Про це на прес-конференції повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Первинна профілактика - основа розвиненої системи громадського здоров’я. Наша спільна інформаційна кампанія «Не Дай СНІДу Шанс» є унікальним прикладом того, як потрібно реалізовувати профілактичні програми, спрямовані на здоров’я всього населення. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку програм в Україні та готові продовжувати нашу співпрацю», - наголосила Супрун.

Вона зазначила, що зараз  в Україні, замість профілактики, 99% фінансування направляються на лікування, що не сприяє ані зниженню захворюваності, ані загальному стану здоров'я населення. Так, за даними МОЗ, в Україні зафіксовано майже 293 тисячі випадків інфікування ВІЛ, з них менше половини, 132 тисячі осіб, знаходяться під медичним наглядом та отримують лікування.

В той же час в Україні понад 1 млн людей інфіковані гепатитом С. Через бойові дії на сході України поширення гепатиту спостерігається серед військових.

В.о. міністра наголосила на важливості обстеження на ВІЛ/СНІД та гепатити саме цю категорію, тому що при мобілізації та демобілізації подібні тестування не проводяться.

"Ми зараз працюємо спільно з Міністерством оборони, щоб забезпечити тестування всіх військовослужбовців в АТО та демобілізованих", - сказала Супрун.

В заходах, направлених на профілактику та інформування населення про засоби профілактики, Україна співпрацює з низкою міжнародних організацій та представників урядів інших країн, залучаючи до проведення акцій і досвід інших держав.

Зокрема підтримку у популяризації відповідальної поведінки надає німецька компанія GIZ, яка діє за дорученням уряду Німеччини.

«Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це нагода показати нашу єдність та співпрацю у боротьбі з ВІЛ/СНІД. Базуючись на німецькому досвіді, ми продовжуємо підтримувати діяльність Міністерства охорони здоров’я України, спрямовану на популяризацію відповідальної поведінки (користування презервативами та тестування на ВІЛ). Наша спільна акція нагадує про важливість регулярного тестування на ВІЛ для того, щоб знати свій статус. Ми сподіваємося, що завдяки таким заходам більше людей почнуть відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких», - зазначив на прес-конференції заступник директора GIZ Бюро в Україні, керівник проекту «Консультування з ВІЛ/СНІД та підтримка інституцій» Ніколас Хемпель.

Тестування на ВІЛ відбудеться 26 листопада 2016 року у десяти гіпермаркетах AШАН в Києві, Кривому Розі, Запоріжжі, Одесі та Львові. З  12.00 до 18.00 буде проводитись безкоштовне добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс для всіх бажаючих. Тестування пройде під гаслом кампанії «Вірю-Не Вірю» - «Не вір словам - зроби тест на ВІЛ».

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. За період з 1987 до 2016 року було зареєстровано 292 153 ВІЛ-інфікованих осіб. Крім того, кожна друга людина, яка живе з ВІЛ, не знає про свій статус і залишається поза медичним спостереженням.

«Вірю-Не Вірю» - п’ята хвиля Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не Дай СНІДу Шанс», спрямована на пропагування відповідальної поведінки. Кампанія проводиться спільно урядом України Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням уряду Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-