Родичі полонених – мінським переговірникам: покажіть нам результат

Родичі полонених – мінським переговірникам: покажіть нам результат

Укрінформ
Родичі полонених українців заявляють про неефективність Мінських угод у питанні звільнення заручників та закликають владу "посилити й активізувати" роботу гуманітарної підгрупи на переговорах.

За їхніми словами, нині процес обміну полоненими зупинився, а самі переговори є непрозорими і закритими, повідомляє Радіо Свобода

"У першу чергу треба перейматися не політичними питаннями, а гуманітарними. Мають бути звільненими всі сини України. Наразі ми маємо змогу читати окремі пости в соціальних мережах щодо ситуації в Мінську або цитати з інтерв’ю про повернення хлопців додому в обмін на амністію та вибори в ОРДЛО. Але це не є звітністю та прозорістю цього процесу", – зазначила Вікторія Пантюшенко, дружина військового Богдана Пантюшенка, який потрапив у полон 18 січня 2015 року поблизу Донецького аеропорту.

За словами дружини військового, з полоненими вже понад п’ять місяців немає зв’язку. Крім того, родичі не мають офіційної інформації ані про місце їхнього ув’язнення, ні про умови тримання.

"Ми офіційно закликаємо делегованих представників гуманітарної групи активізувати переговори і показати нам результат. Проявіть, будь ласка, силу і поверніть наших хлопців додому. Ми хочемо, щоб на міжнародному рівні говорили не лише про агресію, а й про звільнення людей з полону. Крім того, російська делегація має активніше працювати, а не бути просто наглядачами за представниками "самопроголошених республік", – сказала Людмила Глондар, сестра військового Сергія Глондаря, який потрапив у полон 16 лютого 2015 року під у Дебальцевом.

Рідні військових заручників також ініціюють створення національного бюро з розшуку й звільнення полонених.

Представники України в гуманітарній підгрупі Контрактній групі не коментували цих заяв.

За останніми офіційними даними СБУ, в заручниках у сепаратистів на Донбасі перебувають 109 українських громадян. Точне місце перебування відоме у 57 заручників.

Раніше представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що Київ зробив компромісні пропозиції задля звільнення заручників.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-