Від січових стрільців до Революції Гідності: виставка в Києві

Від січових стрільців до Революції Гідності: виставка в Києві "Відважні: наші герої"

Фото
Укрінформ
Проект "Відважні: наші герої", що відкрився в Українському домі і присвячений 100-річчю Української революції, має на меті показати спадкоємність боротьби українців за свою свободу.

На цьому наголосив під час відкриття генеральний директор Національного меморіального комплексу героїв Небесної сотні - музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

"Ця виставка є продовженням проекту "Відважні", який розпочався в Українському домі 20 лютого, до Дня героїв Небесної сотні. Його мета - показати тяглість боротьби українців за свободу через різні покоління. Виставка має багато рівнів сприйняття - емоційні і прості тексти, відео з кінохроніки, художні реконструкції образів - і не лише військових, а й сімей, волонтерів, медиків, журналістів. Ми хотіли показати розмаїття українців, які відважувалися захищати свої права, свободу своєї нації. Це шість поколінь борців - від Українських січових стрільців, армії УНР, Холодного Яру та УПА до Революції на граніті, Помаранчевої революції і Революції Гідності", - сказав Пошивайло. 

Він зазначив, що ця мультимедійна виставка є мандрівним проектом.

"Експозиція триватиме в Українському домі впродовж 21-24 листопада. Наступного тижня виставка переїжджає до Верховної Ради й експонуватиметься там з 6 по 23 грудня. Далі вона буде в одному з музеїв Києва, потім помандрує регіонами України. Є зацікавленість показати її в парламенті Шотландії, в Лондоні, в Едінбурзі", - поінформував Пошивайло.

Як додав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, виставка демонструє нашу столітню війну за свободу - від 1914 року, коли було створено перше збройне формування Українських січових стрільців, яке собі поставило за мету здобуття незалежності України, до 2014 року, коли вже в незалежній Україні ми знову змушені були відстоювати свою свободу.

"Ми повинні зрозуміти, що кожний наступний етап цієї боротьби був би неможливий без попереднього і жертовності тих людей, які брали у ньому участь. Зараз фронт проходить на Донбасі, де триває наша боротьба за незалежність. І ми зможемо перемогти в цій боротьбі тільки тоді, коли будемо сильними, а сильними будемо тільки тоді, коли будемо пам'ятати", - підкреслив В'ятрович.

Фото: Любімов Євген, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-