2 листопада: найголовніше за день

2 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Суд над Сущенком буде закритим. Уряд дав Балчуну рік на реформи УЗ. Добкін пояснив неадекватну поведінку брата

06.45 Реформа інфраструктури. Омелян пообіцяв перші платні дороги в наступному році

Перші концесійні дороги, побудовані за рахунок приватних інвесторів, можуть з'явитися в Україні в 2017-2018 роках і будуть будуватися як альтернатива вже існуючим. Про це заявив в ефірі "5 каналу" міністр інфраструктури Володимир Омелян. http://www.5.ua/

"Приватні дороги можливі, так звані концесійні. Вони можуть будуватися тільки як альтернатива існуючим безкоштовним. Теоретично є зацікавленість з боку окремих великих європейських інвесторів і також з боку Китаю, які готові заходити на український ринок з цією пропозицією", - сказав Омелян.

Укрінформ: Ідея платних автобанів в Україні не нова. Але далі розмов нічого не рухалось. Хочеться побачити маршрути таких доріг та почути реальні пропозиції від інвесторів. Можливо більше конкретики у нового голови Укравтодору Славоміра Новака? Хоча, уже знаючи дещо про справжній стан вже існуючих доріг, навряд чи йому зараз до амбітних планів. 

09.50 Битва за Мосул. Армія Іраку прорвала лінію фронту на сході міста

Іракські спеціальні сили з боями, але без втрат прорвали лінію фронту у Мосулі. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ВВС.

"Ми прорвали лінію фронту у Мосулі. Ми звільнили дуже важливий район, який є воротами Мосула зі сходу" - сказав речник Контртерористичної служби Іраку Сабах Аль-Нуман. За його словами, бої були дуже жорстокі, але швидкі - іракська армія завершила їх без втрат, в той час як багато бойовиків убиті.

Напередодні урядові війська увійшли до околиць Мосула - вперше з 2014 року, коли місто було захоплене "Ісламською державою".

Укрінформ: Триває третій тиждень операції зі звільнення іракської "столиці" ІДІЛ. 50-тисячне угрупування коаліційних сил за підтримки авіації США наразі успішно просувається околицями Мосула, але в самому місті на них чекає безліч перешкод. Бойовики (їх менше 10 тисяч) вперто відмовляються залишити місто і використовують тактику живого щита з цивільного населення. В пастці бойовиків 600 тисяч дітей і цей факт може зупинити наступ коаліції.

11.00 Справа Сущенка. Стець назвав визволення журналіста своєю місією

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся із Марком Фейгіним, адвокатом арештованого в Москві спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агенства "Укрінформ" Романа Сущенка. Про це повідомляє прес-служба Мінінформполітики.

"Для Міністерства інформаційної політики України, як органа виконавчої влади, що опікується  журналістами, визволення Романа Сущенка - це не просто робота, це - місія. Доля журналіста Сущенка - це відношення нинішньої "путінської влади" до незалежної України", - зазначив під час зустрічі Фейгін.

У свою чергу Стець наголосив, що робитиме усе можливе для звільнення журналіста. "Я буду робити все можливе, щоб журналіст Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" повернувся до своєї сім'ї і до своєї роботи якнайшвидше", - сказав він.

Укрінформ: 2 листопада - Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Цього дня логічно нагадати всьому світу про Романа Сущенка, взятого у заручники російською владою. На думку його адвокатів, єдина можливість визволити українського журналіста - світова підтримка, тиск на Росію та конкретні переговори про обмін.

12.25 Успіхи системи ProZorro. Завдяки ній "Укртрансгаз" зекономив 80 млн гривень

Оператор газотранспортної системи України ПАТ "Укртрансгаз" за рахунок проведення процедур закупівель (тендерів) у системі ProZorro зекономив 79,97 млн грн. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"За інформацією акредитованого майданчику, в середньому по торгах ПАТ "Укртрансгаз" виходить на аукціон від 4 до 5 учасників, які конкурують між собою на рівних умовах. Кожен бажаючий, навіть не обов'язково зареєстрований користувач системи, може переглянути, як проходить аукціон в режимі он-лайн, що робить торги ПАТ "Укртрансгаз" максимально відкритими та прозорими.

Укрінформ: Ось один з прикладів того, як можливо щось змінити в нашій країні, якщо захотіти та докласти зусиль. Система ProZorro не є ідеальною, бо в тендерних закупівлях все одно є багато можливостей для зловживань. Позитивний момент в тому, що ProZorro постійно вдосконалюється, реагуючи на спротив системи.

12.50 Реформа "Укрзалізниці". Уряд дав Балчуну рік на реальні результати

Уряд має зрозуміти, що новому керівництву "Укрзалізниці" зараз важко проводити  реформу, тому його необхідно підтримувати. Зі свого боку, керівник УЗ Войцех Балчун має пам'ятати, що через один рік він зобов'язаний показати реальні результати своєї роботи. Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сказав на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні виклики перед новим менеджментом стоїть достатньо серйозні, тому що і внутрішній саботаж, і багато інших перешкод, про які ми теж знаємо, заважають приймати швидкі та ефективні рішення", -  заявив він.

Укрінформ: Пан Балчун знав куди йде. За його словами з квітня в компанії триває технічний дефолт. Причина - старі борги, стягнення, програні суди на мільйони доларів. Ще одна перепона в роботі польського реформатора - постійні інтриги за його спиною та непорозуміння з міністром інфраструктури Омеляном. Побажаємо, Балчуну витримки та професіоналізму.

14.30 "Укроборонпром" на виставці в Індонезії. Концерн готовий продавати ракети і літаки АН-178

Державний концерн "Укроборонпром" представляє розробки оборонно-промислового комплексу на VII Міжнародній виставці оборонних технологій INDO DEFENCE-2016 Expo & Forum (м. Джакарта, Індонезія). Про це повідомляє прес-служба концерну.

На стенді концерну представлено протитанковий ракетний комплекс, авіаційні керовані ракети, станції РЛС, міномети, автоматичні гармати, сучасна бронетехніка з новітніми бойовими модулями, а також унікальний транспортний літак АН-178. Загалом представлено 37 експонатів від 16 підприємств-учасників "Укроборонпрому".

Укрінформ: Аби мати сильну армію потрібно не купувати чужу зброю, а виробляти свою і при можливості продавати її. Україна й надалі шукає нових партнерів у військові галузі і азійський ринок дуже перспективний.

15.10 Вбивство Мотороли. Захарченко готовий назвати імена "причетних" до цього офіцерів СБУ

Ватажок так званої "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко пообіцяв найближчим часом озвучити імена офіцерів Служби безпеки України, які нібито причетні до вбивства бойовика Мотороли (Арсена Павлова). Про це пишуть сепаратистські ЗМІ.

"Триває слідство. Ми готові назвати імена офіцерів української СБУ, які розробляли цю операцію. Найближчим часом я це зроблю. Сподіваюся, ми їх зловимо", - сказав Захарченко.

Укрінформ: Захарченко тупо використовує вбивство Мотороли для власного піару та особистих інтересів. Спочатку він влаштовує чистки у донецькій "поліції". Кажуть, прибирає людей, які забагато знають про його бізнес. А тепер лякає і місцевих пенсіонерів, розповідаючи про "страшне" СБУ і зображаючи з себе народного месника. До речі, нещодавнє викрадення сепаратистами брата працівника СБУ в Маріуполі може якраз стосуватися слів Захарченка про те, що "ми їх зловимо".

16.15 Справа Сущенка. Фейгін вважає, що суд буде закритим

Адвокат незаконно утримуваного у Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін не сумнівається в тому, що судовий процес над журналістом буде проходити в закритому режимі. Таку точку зору він висловив на прес-конференції в Укрінформі.

"З правосуддям у Росії більше проблеми. Є ще така важлива річ, що ці суди будуть закритими. Він вже пройшов, цей перший суд з оскарженням арешту", - сказав Фейгін.

На його думку, журналістів пустять на засідання лише для протокольної зйомки, а саме тоді, коли проголошується вступна та результативна частина, як це було 28 жовтня.

За слова Фейгіна, Сущенка здала Федеральній службі безпеки Російської Федерації людина, яку він знає 28 років, його близький друг. У СІЗО його можуть протримати до двох років. Крім цього, Фейгін не володіє інформацією про затриманих в Україні громадян РФ, які можуть стати ресурсом для обміну.

Укрінформ: Зі слів Марка Фейгіна, Сущенка ФСБ "розробляло" більше року. При цьому на прицілі російських спецслужб були й інші українські журналісти. Тобто, існувало кілька варіантів одного сценарію про "шпигунство". Не пощастило Сущенку і він став жертвою гібридної війни. Закритий суд означає, що над доказами там особливо не будуть "паритись". Головне, мати заручника.

16.45 Бій Кличко - Джошуа. WBA дає санкцію на проведення поєдинку

Всесвітня боксерська асоціація (WBA) дала зелене світло супербою між українцем Володимиром Кличком та британцем Ентоні Джошуа, що відбудеться навесні 2017 року. Цей поєдинок буде як мінімум за три титули - за пояс IBF, що належить Джошуа, а також IBO та WBA. Ці організації погодилися санкціонувати бій як чемпіонський, повідомляє Boxing-mma.

"Команда Кличка задоволена рішенням WBA. Володимир завжди казав, що для нього важливо свій наступний бій провести за титул цієї організації", - прокоментував рішення асоціації менеджер Кличка Бернд Бенте.

Спочатку бій Кличко - Джошуа планувався на 10 грудня, але був скасований через відсутність санкції WBA на той момент, травму Кличка та недостатню кількість часу для розкрутки поєдинку.

Укрінформ: Санкція не означає, що бій точно відбудеться. Для початку Джошуа має захистити свій чемпіонський титул за версією IBF і перемогти 10 грудня американця Еріка Моліну. Потім санкцію на бій вже повинна дати сама IBF. І лише після цього команди боксерів зможуть розпочати переговори про місце, дату і фінансові умови поєдинку.

17.10 Добкін-молодший знову шокує дивною поведінкою в Раді. Брат каже, це через повітря у ВР

Колишній голова Харківської ОДА Михайло Добкін стверджує, що його брат - народний депутат від Опозиційного блоку Дмитро Добкін - не збирався купувати тур за 135 тисяч євро. Про це він повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна".

За його словами, Дмитро, плануючи свою зимову відпустку, попросив туроператора підібрати йому варіанти. Цей тур - відпочинок на Індійському океані - був найдорожчим, і "ніхто не збирався його купувати". Добкін зазначив, що у його брата достатньо грошей, які він, зокрема, задекларував, але незважаючи на це, тур для нього дорогий і він не збирався його купувати.

Дивну поведінку свого брата Михайло Добкін прокоментував так: "У парламенті особлива атмосфера, дуже сильна енергетика, і я не можу сказати, що позитивна. Як депутат з багаторічним стажем запевняю, що для того, щоб у Верховній Раді бути в піднесеному настрої, немає необхідності вживати алкоголь або інші стимулятори. Там така енергетика і "приємні обличчя", що від одного виду і повітря можна сп'яніти".

Укрінформ: Інтерес до Дмитра Добкіна викликаний не його законопроектами чи голосуванням, а черговим випадком неадекватної поведінки. Цього разу він щось підозріле запив прямо в сесійному залі за колоною. Саме час вводити в Раді власні перевірки на допінг чи хоча б фейс-контроль.

Огляд Святослава Василика, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-