У Держенергоефективності думають, що за лічильником українці платитимуть охочіше

У Держенергоефективності думають, що за лічильником українці платитимуть охочіше

Укрінформ
Запровадження стовідсоткового комерційного обліку комунальних послуг покращить сприйняття населенням урядових ініціатив з енергоефективності та сприятиме залученню інвестицій  в галузь.

Про це у п'ятницю на прес-конференції у Вінниці, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

«Звичайно, нам потрібні інвестиції у виробництво теплової енергії, в інші види палива, але з іншого боку є сторона споживання. Це населення, яке ми маємо захистити. Жодної лишньої копійки ми не повинні переплатити, якщо нам чогось не додали. Кожна сім'я, яка проживає у багатоповерхових будинках, має знати, скільки вона споживає тепла, води, теплої води. Ми не маємо чекати з обліком, адже це паралельні процеси - ринок тепла і облік. Якщо буде забезпечено облік, то населення буде точно радо зустрічати всі ці зміни, оскільки вони не будуть переплачувати», - зазначив Савчук.

За його словами, ухвалення закону «Про комерційний облік комунальних послуг»  відбувалося складно, утім він є доленосним для житлово-комунальної сфери України.

«Це надзвичайно серйозний законопроект... Його дуже важко було не лише написати, а й узгодити з усіма та проштовхнути, домовитися, щоб підтримав зал (ВР-авт). Ми назбирали в першому читанні 238 голосів. Якщо ми приймемо цей законопроект, суспільство буде знати скільки воно платить за тепло, за воду, де ми зобов’яжемо теплокомуненерго і водоканали вже до 1.11 2018 року в кожному будинку забезпечити (зараз 60% обліку в нас забезпечено) облік тепла», - вважає посадовець.

Це стане серйозним поштовхом для залучення в галузь інвестицій, оскільки дозволить профільним компаніям точно розрахувати потужності потенційної генерації.

18 жовтня 2016 року Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні проект Закону України «Про комерційний облік комунальних послуг» (реєстр. №4901 від 06.07.2016). Свої голоси «за» законопроект віддали 238 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-