В'ятрович: Волинська трагедія – це війна у війні, інспірована третіми силами

В'ятрович: Волинська трагедія – це війна у війні, інспірована третіми силами

Укрінформ
Наявність третіх сил, які стали підбурювачами в масштабному збройному протистоянні УПА і Польської Армії Крайової у роки Другої світової війни, продемонстрував у своїй книзі "За лаштунками "Волині-43". Невідома польсько-українська війна" керівник Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук, публіцист Володимир В'ятрович.

Про свою позицію В'ятрович розповів на презентації книги, яка відбулася у книжковому магазині "Є" в Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протистояння поляків і українців у ті роки - це війна у війні, жертвами якої стали як одні, так і інші. Спроби деяких польських дослідників довести, що воїни УПА хотіли знищити поляків як представників іншої нації, наприклад, як гітлерівці знищували євреїв, невиправдані і небезпечні. Таких намірів не було і не могло бути в програмі УПА, яка діяла підпільно і не мала резервів, щоб контролювати процес. Проте інтерес до протистояння виявили треті сили, включаючи німців і радянських партизанів, зацікавлених у тому, щоб перекласти відповідальність за жертви серед мирного населення на українських націоналістів. У наші дні цю естафету підхопили і російські пропагандисти", - відзначив В'ятрович.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про джерела, використані при роботі над книгою, публіцист сказав, що це головне питання для розкриття теми Волинської трагедії.

"Правило історика - не довіряти усним оповіданням і спогадам, а використовувати документи. Деякі польські дослідники керувалися швидше емоціями, ніж фактами. У результаті кількість поляків-жертв Волинської трагедії, які загинули за одну ніч у липні 43 року, варіюється від 100 до 160. Чим менше документів, тим більше спогадів. А мені довелося попрацювати з невідомими раніше документами української і польської підпільних армій, звітами німецької окупаційної влади і радянських партизанів, у тому числі в одному з університетів Каліфорнії. Прикро, що в Польщі мене як дослідника цієї теми докоряли в небезпечному ревізіонізмі", - додав В'ятрович.

За його словами, в гучному фільмі Войцеха Смаржовського "Волинь" грамотно використані стереотипи про "страшних" українців, що викликали небезпечний резонанс у польському суспільстві.

"Говорячи про Волинську трагедію, потрібно повернутися до формату розуміння і пробачення. Причини і наслідки події мають досліджувати вчені-історики, а не політики і не медійники. Нам - українцям і полякам - немає чого ділити. Слідом за українським льотчиком Надією Савченко хочу сказати: з цього переговорного процесу потрібно усунути третю, зацікавлену в конфлікті силу - Росію", - наголосив В'ятрович.

На презентації книгу-новинку об'ємом 300 сторінок з архівними фото можна було купити майже за 100 грн. Бажаючі стояли у черзі: автор давав автографи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-