Дещиця вважає, що історія не має визначати українсько-польські відносини

Дещиця вважає, що історія не має визначати українсько-польські відносини

Укрінформ
Історія і різне розуміння її окремих елементів, зокрема Волинської трагедії, не повинно мати вирішальний вплив на українсько-польські відносини.

Про це під час конференції у Варшаві “Україна - будівництво сучасної ідентичності” заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Дуже важливо, аби історична дискусія не визначала порядок денний українсько-польських відносин. У нас є дуже багато тем, які варто обговорювати у двосторонніх відносинах, але на них часто не вистачає часу, тому що з'ясовуємо чи історія була такою чи іншою”,- зазначив Дещиця.

Він висловив побоювання, що окремі політичні заяви, книги чи фільми можуть породити негативне ставлення поляків до українців. Дипломат зазначив, що це вже призвело до “війни” з українськими пам'ятниками на півдні Польщі.

За його словами, зараз існує дисбаланс між знанням історії в Україні і Польщі, а українці потребують більше часу, аби довідатися про деякі невідомі раніше сторінки своєї історії.

“Нам (українцям - ред.) потрібен час, щоб вивчити свою історію. Можливо підходи й оцінки будуть різними, але принаймні буде шанс, що ми матимемо краще розуміння нашої історії і з польськими істориками й політиками ми краще говоритимемо про нашу історію”, - наголосив Дещиця.

Він закликав дати історикам з обох боків кордону більше часу на спільну роботу перед тим, як політики даватимуть однозначні оцінки спільним історичним подіям.

Співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща Микола Княжицький наводячи конкретні приклади проявів ксенофобії поляків щодо українців, попросив поляків зробити все можливе, щоб українці, яких в Польщі є сотні тисяч, не почали почуватися в РП як “євреї в антисемітському суспільстві”.

Він зазначив, що український парламент готовий говорити про внесення змін до закону, яким передбачалася кримінальна відповідальність за заперечення ролі, зокрема й ОУН і УПА, у визвольній боротьбі за незалежність України. Водночас він підкреслив, що українська сторона хоче розуміти, чи польська сторона ще має бажання вести діалог у цій площині.

“Коли в нас йде війна на Сході, то кожна країна на Заході - наш союзник. Однак, до цього потрібно підходити таким чином, щоб не ранити українську історичну пам'ять і щоб росіяни цим не скористалися”,- констатував Княжицький.

Декілька днів тому у прокат в Польщі вийшов фільм “Волинь”, який переповнений натуральними сценами насильства. Фільм викликав неоднозначну реакцію критиків і побоювання, що це може погіршити ставлення поляків до українців. Незабаром після виходу на екрани цього фільму на півдні Польщі, в селі Верхрата Підкарпатського воєводства, було знищено український пам'ятник. Загалом з 2015 року у Польщі було сплюндровано вісім українських пам'ятних місць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-