САП перевіряє інформацію про російське громадянство Онищенка

САП перевіряє інформацію про російське громадянство Онищенка

Укрінформ
Правоохоронні органи перевіряють інформацію про можливе отримання народним депутатом України Олександром Онищенком громадянства Росії.

Про це повідомив заступник Генпрокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на своїй сторінці у Facebook

"Перевіряємо інформацію про отримання українським народним депутатом Онищенком паспорта громадянина Російської Федерації, тому, не чекаючи рішення Інтерполу, сьогодні мною як старшим прокурором - процесуальним керівником погоджено та скеровано компетентним органам Російської Федерації запит про міжнародну правову допомогу з метою подальшої його видачі українській стороні", - зазначив Холодницький.

За його словами, встановлено, що Онищенко, який підозрюється у незаконному привласненні коштів шляхом створення "газової схеми", часто відвідує Росію, де "проводить свій час... і породжує свої численні брехливі заяви".

"Систематично здійснюючи перельоти між Лондоном та Москвою на літаку марки «EMBRAER 135 BJ», бортовий номер якого складається з ініціалів підозрюваного, він суперечить своїм же заявам щодо постійного місця проживання, яке знаходиться, за його численними відеовключеннями, в лондонських апартаментах", - зазначив керівник САП.

Він висловив переконання, що Інтерпол сприйматиме доводи Онищенка та його захисників про нібито політичний характер його переслідування як "дешеву спробу уникнути справедливої відповідальності за інкриміновані злочини та обкрадання українського народу".

"З нетерпінням чекаю на повернення цього горе-обранця, хоча й не очікую від країни-агресора швидкого розгляду запиту", - підсумував Холодницький.

Як відомо, 27 липня Генпрокурор Юрій  Луценко підписав повідомлення про підозру Онищенку, яке передали захисту і родичам депутата 28 липня. 29 липня Онищенко заявив, що перебуває у Великій Британії і вже подав прохання про надання йому політичного притулку. Водночас 14 серпня в ефірі телеканалу "112 Україна" він заявив, що про надання політичного притулку поки не просив.

5 липня Верховна  Рада зняла недоторканність з Онищенка, а також надала дозвіл на його арешт. Його підозрюють у незаконному привласненні коштів шляхом створення "газової схеми". За попередніми даними, внаслідок викритої схеми державі було завдано збитків на суму 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд - це кошти, отримані від перепродажу газу посередниками і виведені через фіктивні підприємства, 1,3 млрд - це неоплачена сума ренти за користування надрами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-