Як безкоштовно навчатися за кордоном: Кембридж, Оксфорд або на MBA?

Як безкоштовно навчатися за кордоном: Кембридж, Оксфорд або на MBA?

Аналітика
Укрінформ
Семестр з обміну, диплом бакалавра, повноцінна ступінь магістра чи наукова робота? Ми зібрали все, що може вас зацікавити

Згідно з розхожою фразою, лише посередній солдат не мріє стати генералом. Що стосується студентів, у сучасних умовах лише найледачіший учень вищої школи не ставить собі за мету повчитися за кордоном. По-перше, рівень викладання в іноземних університетах часто набагато перевершує український. По-друге, провести кілька років за кордоном – це колосальний досвід для особистості. Важливим чинником є процес культурного обміну. Ще для багатьох видається привабливою можливість згодом знайти собі роботу та асимілюватися.

Проте чи є сенс перераховувати всі ці переваги, коли навіть найбільш бюджетна закордонна освіта разом з проживанням потягне щонайменше на 8000 євро на рік, а іменита Англія і взагалі обійдеться від 50 тисяч фунтів? Очевидно, оплатити своїм дітям такі витрати має змогу лише невелика кількість українців.

Саме тому ми підготували матеріал про деякі стипендії на навчання за кордоном. Семестр з обміну, диплом бакалавра, повноцінна ступінь магістра чи наукова робота? Ми зібрали все, що може вас зацікавити.

ГРАНТИ ДЛЯ СТУДЕНТІВ:

1) Стипендія Global Emerging Leader Scholarship в Американському університеті (США)

Ця стипендія покриває всі витрати студента, окрім медичного страхування, авіаквитків та допоміжних навчальних матеріалів (на все необхідно мати 4 тисячі доларів США). Проблема в тому, що кожного разу видається лише одна повна стипендія. Однак ті кандидати, які її не отримали, можуть претендувати на часткове відшкодування витрат, якщо все-таки приймуть рішення навчатися за свій рахунок.

Основні вимоги:

1. Входити до ТОП 10% випускників школи.

2. Володіти лідерськими якостями.

3. Відмінне знання англійської мови (95 TOEFL IBT, IELTS 7.0, або не менше 600 у письмовому тесті TOEFL).

Термін подачі:
до 15 січня 2017 року.

Деталі на офіційному сайті.

2) Стипендіальна програма для навчання в університеті University of British Columbia (Канада)

Студенти отримують стипендію при вступі на одну з програм бакалаврату університету University of British Columbia. Важливо, що стипендії оновлюються щорічно протягом чотирьох років навчання, але їх кількість щороку різна. Студент отримує стипендію розміром у 40,000 CAD або 10,000 CAD на рік.

Основні вимоги:

1. Вступити на навчання до University of British Columbia відразу після закінчення школи.

2. Бути іноземним студентом (навчатися за студентською візою).

3. Демонструвати відмінну успішність, високий рівень інтелектуального розвитку, залучення до суспільної та позакласної діяльності.

Термін подачі:
після 22 серпня 2017 року.

Деталі на офіційному сайті:

3) Стипендійна програма уряду Данії для іноземних студентів (Данія)

Велика кількість урядових стипендій, якими опікуються безпосередньо вищі навчальні заклади Данії. Можуть покривати лише навчання, або також компенсувати витрати на проживання та харчування студента.

Основні вимоги:

1. НЕ БУТИ громадянином країн ЄС/ЄЕЗ;

2. Вступити до данського університету на очне навчання на одну з програм бакалаврату, магістратури або аспірантури;

3. Отримати дозвіл на перебування у Данії.

Термін подачі:
залежить від обраної програми та університету. Згідного із загальним правилом, якщо навчання розпочинається у вересні, то дедлайн подачі заявки буде у березні – квітні.

Деталі на офіційному сайті:

4) Стипендії Німецького фонду академічних обмінів (DAAD) (Німеччина)

Безсумнівно, це найбільш відомий фонд, до якого звертаються ті, хто бажає поїхати на навчання до Німеччини. Щороку сотні стипендіатів з країн колишнього СНД їдуть вчитися до Німеччини за різноманітними програмами від DAAD.

Німецький фонд академічних обмінів надає стипендії та гранти різним категоріям кандидатів:

1. Програми для студентів.

2. Програми для післядипломного навчання (магістратура або навчання за програмою Master).

3. Програми для аспірантів та молодих вчених.

4. Проходження навчальної практики на підприємстві у Німеччині.

Важлива умова – гарний рівень німецької або англійської мови, який доведеться підтверджувати мовними тестами та сертифікатами. Також необхідно мати успіхи у навчанні та потужну мотивацію.

Стипендія DAAD становить від 650 до 750 євро на місяць. Така сума дозволяє покрити витрати на проживання та навчання. Що важливо, стипендії також буде достатньо для фінансової гарантії під час отримання візи у посольстві.

Термін подачі:
до середини листопада 2017 року.

Деталі на офіційному сайті.

5) Грант на навчання іноземних студентів від уряду Чехії (Чеська Республіка)

Уряд Чехії заснувало грант на навчання для іноземних студентів бакалаврату, магістратури та аспірантури, котрі бажають продовжити навчання в одному з вишів Чехії.

Стипендія покриває необхідні витрати, пов'язані з навчанням та проживанням у Чехії, а також надає щомісячну виплату розміром у 14,000 CZK ($500) для тих, хто не має ступеня доктора наук, і 15,000 CZK ($540) – для докторів наук.

Заявку на отримання гранту можна подати через посольство Чеської Республіки..

Термін подачі:
до 30 вересня 2016 року.

Деталі на офіційному сайті.

ГРАНТИ ДЛЯ МАГІСТРІВ ТА АСПІРАНТІВ:

1). Стипендія Гейтс у Кембриджському університеті (Велика Британія)

Стипендія виплачується найбільш успішним студентам усіх країн, крім Великої Британії, котрі вступають на будь-яку післядипломну програму навчання університету. Стипендія покриває повну вартість навчання в університеті та проживання.

Основні вимоги:

1. Бути громадянином будь-якої країни, крім Великої Британії.

2. Кандидат повинен подати заявку на одну з післядипломних програм:

– аспірантура (програма розрахована на 3 роки);

– магістратура, або MLitt (програма розрахована на 2 роки);

– програма на один рік навчання (MPhil, LLM, MASt, Diploma, MBA).

3. Володіти значним лідерським потенціалом та бажанням покращувати життя інших людей.

4. Факультативно деяким кандидатам необхідно надати опис дослідницької роботи, продемонструвати свої письмові праці, результати тестів GMAT/GRE.

Деталі на офіційному сайті.

Термін подачі:
для отримання стипендії на початку лютого прийом заявок проходить з 5 вересня по 12 жовтня. Для отримання стипендії з кінця березня прийом заявок проходить з 5 вересня по 7 грудня.

2) Стипендія Fulbright Graduate Student Program (США)

Програма передбачає навчання в американських університетах від одного до двох років для здобуття ступеня магістра. У конкурсі можуть брати участь студенти старших курсів та випускники вузів.

Післядипломна освіта у США (graduate studies) є поєднанням навчання з індивідуальною програмою та дослідницькою роботою. Система цього рівня освіти передбачає широкий спектр можливостей: здобуття ступеня (master's program); навчання за суміжною спеціальністю; річне / півторарічне навчання без отримання диплому з метою поглиблення знань з певної наукової дисципліни (non-degree study program); підготовка до кваліфікаційних іспитів та вступу до аспірантури (doctorate program).

Галузі спеціалізації: гуманітарні, соціальні, точні, технічні та природничі дисципліни.

Вимоги до кандидатів:

1. Мати українське громадянство та проживати в Україні.

2. Володіти англійською мовою на рівні, достатньому для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі.

3. Мати (як мінімум) диплом бакалавра на час призначення стипендії (у серпні 2017 року).

4. Повернутись до України на 2 роки після завершення терміну ґранту (відповідно до вимог візи J-1, яку отримують учасники програм обмінів).

Грант передбачає наступне:

1. Оплата навчання в університеті.
2. Щомісячна стипендія.
3. Медичне страхування.
4. Квиток в обидва боки.

Термін подачі:
до 16 травня щороку (у цьому випадку навчання розпочнеться у серпні – вересні наступного року).

Деталі на офіційному сайті.

3) Стипендія Pershing Square Graduate Scholarships на навчання в Оксфордському університеті (Велика Британія).

Фонд Pershing Square Foundation пропонує 5 стипендій для оплати навчання успішним студентам магістерської програми 1+1 МВА, на якій можна отримати освіту за однією з програм магістратури, а також диплом МВА. Навчання триває 2 роки і проходить в Said Business School (University of Oxford).

Основні вимоги:

1. Мати високу академічну успішність.

2. Демонструвати лідерський потенціал, сильний характер та цілеспрямованість.

3. Надати бачення того, як оксфордська програма 1+1 МВА допоможе кандидату у вирішенні глобальних соціальних проблем суспільства.

4. Кандидати також повинні відповідати вимогам програми магістратури та МВА, на які вони вступають.

Термін подачі:
до 17 березня 2017 року (на деякі магістерські програми – до січня 2017 року).

Деталі на офіційному сайті.

4) Стипендія на навчання від Facebook (будь-яка країна світу)

Претендувати на стипендію від Facebook можуть всі студенти-аспіранти, котрі навчаються в аспірантурі одного з акредитованих університетів світу. Подавати заявку на отримання стипендії можуть як студенти, які навчаються у своїй рідній країні, так і ті, хто навчається за кордоном.

До неї входить: оплата навчання (до двох років); грант розміром $37,000 на кожен навчальний рік; до $5,000 на оплату витрат, пов'язаних з конференціями (транспортні витрати); оплата візиту до штаб-квартири Facebook для презентації дослідження; можливість пройти стажування у Facebook.

Важливо, щоб напрямок досліджень був одним з наступних: Artificial Intelligence; Computer Vision; Connectivity; Data Mining; Databases; Distributed Systems, Networking & Operating Systems; Economics and Computation; Human-Computer Interaction; Machine Learning; Natural Language Processing & Speech Technologies; Programming Languages & Компілятори; Security & Privacy; Social Computing; Software Engineering.

Для подачі заявки кандидатам необхідно використовувати свою сторінку у Facebook.

На розгляд також необхідно надати:

1. Опис дослідження.
2. Резюме з контактними даними (номером телефону, адресою та електронною адресою).
3. Два рекомендаційних листи.

Термін подачі:
документи і заявка приймаються до 1 листопада.

Деталі на офіційному сайті.

****

Як бачите, пошук стипендій для подальшого навчання за кордоном найкраще характеризує фраза «хто шукає – той завжди знайде». При цьому не варто зневірятися, якщо вам не підійшли одна або навіть кілька програм, перерахованих вище. По-перше, сайти більшості західних університетів також містять інформацію про всі гранти, на які можуть претендувати студенти тієї чи іншої спеціальності. Можете сміливо розпочинати пошук вищого навчального закладу своєї мрії, а вже потім через його офіційний сайт або представників наводити довідки про доступні стипендії. По-друге, ви також можете звертатися до посольства тієї країни, куди мрієте поїхати за дипломом. У 99% випадків працівники дипломатичного відомства нададуть детальну інформацію про існуючі академічні можливості, після чого залишиться лише вибрати найбільш підходящі. По-третє, знайдіть тематичні групи на Facebook та ВКонтакті, де реальні студенти підкажуть дієві механізми пошуку та отримання грантів.

Успіхів, адже сьогодні нашій країні дійсно необхідні талановиті та обдаровані молоді фахівці.

Максим Мордовцев, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-