Президент висловив співчуття рідним та близьким письменника Романа Іваничука

Президент висловив співчуття рідним та близьким письменника Романа Іваничука

Укрінформ
Президент Петро Порошенко висловив співчуття рідним та близьким видатного українського письменника, громадського діяча, одного із організаторів Товариства української мови ім. Тараса Шевченка, члена Спілки письменників України, депутата Верховної Ради 1-го скликання, заслуженого працівника культури, Героя України Романа Іваничука.

Про це повідомляє сайт Глави держави.

«З глибоким сумом зустрів звістку про смерть Романа Івановича. Своєю плідною літературною діяльністю він зробив визначний внесок у формування національної пам’яті та духовне відродження України. Його твори, пройняті любов’ю до рідної землі та народу, назавжди залишаться окрасою вітчизняної культури», - йдеться у співчутті Президента.

«Схиляю голову в глибокій скорботі і сумую разом з усім українським народом», - зазначив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові на 88 році життя відійшов у вічність відомий український письменник, Герой України Роман Іваничук.

Поховання відбудеться у понеділок на Личаківському кладовищі.

Наводимо декілька відомих фактів з його життя, які найбільше характеризують громадську позицію Іваничука.

Так, Романа Іванчука в 1949 р. було виключено з університету за «антирадянську діяльність». 

У 1968 р. вийшов друком роман «Мальви» на історичну тематику з часів Хмельниччини. За нього Іваничука жорстко критикувала компартійна влада, проте роман здобув широкий резонанс.

У період розвалу СРСР Іваничук брав активну участь у національно-визвольному русі. Неоцінима його роль у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року і Акту про незалежність України 24 серпня 1991 року.

У творчому доробку Іваничука роман «Черлене вино» (1977), «Манускрипт з вулиці Руської» (1979), «Вода з каменю» (1982) та інші праці. Роман «Четвертий вимір» (1984) про одного з учасників Кирило-Мефодіївського братства Миколу Гулака вважають вершинним твором автора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-