Рада заборонила примусове годування засуджених без санкції суду

Рада заборонила примусове годування засуджених без санкції суду

Укрінформ
Народні депутати ухвалили зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, якими гуманізовано порядок і умови виконання покарань.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 235 народних депутатів.

Згідно з законом, громадський контроль за дотриманням прав засуджених під час виконання кримінальних покарань у виправних колоніях, арештних домах, виправних центрах та слідчих ізоляторах здійснюють спостережні комісії, які діють на підставі цього кодексу та Положення про спостережні комісії, що затверджуються Кабміном, а у виховних колоніях - піклувальними радами. 

У випадках, встановлених цим кодексом та законами України, громадський контроль за дотриманням прав засуджених під час виконання кримінальних покарань можуть здійснювати громадські об'єднання.

Законом також визначено, що у дільниці посиленого контролю тримаються засуджені, які систематично (два та більше разів) вчиняють злісні порушення встановленого порядку відбування покарання, що загрожують безпеці персоналу, засуджених або інших осіб.

У виправних колоніях для тримання засуджених жінок дільниця посиленого контролю не створюється.

Крім того, цим законом забороняється примусове годування засудженого, який заявив про відмову від прийняття їжі. Примусове годування може бути застосовано лише на підставі рішення суду, прийнятого за висновком лікаря, що у засудженого розлад здоров'я стійкого характеру та існує очевидна загроза його життю.

Особа, яка відмовилася від прийняття їжі, з моменту встановлення цього факту має перебувати під постійним наглядом лікаря.

Також цим законодавчим актом гарантується право засуджених до позбавлення волі жінок не надавати інформацію та не проходити огляд у зв'язку з історією її репродуктивного здоров'я.

Засуджені мають право на загальних підставах на державне пенсійне забезпечення за віком, у зв'язку з інвалідністю, втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим законом.

Час роботи засуджених у період відбування ними покарання у виді позбавлення волі, згідно з цим законом, зараховується до страхового стажу.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-