Одружитися тепер можна і протягом доби

Одружитися тепер можна і протягом доби

Аналітика
Укрінформ
Ще років зо 20-30 тому реєстрації шлюбу надавалося колосальне значення – і «штамп у паспорті» це святе, і весілля щоб як у людей

Нині, погодьтеся, якось трохи дивно вимагати місячного «обдумування» у пари, яка, може, вже кілька років живе разом, а часто вже й дітей виховують. Справді, у молоді вже інші пріоритети, і вони прагнуть якнайшвидше «розписатися» і не витрачати ні часу, ні грошей на зайву формальну тяганину. Але швидко все одно не виходить, бо згідно зі статтею 32 Сімейного кодексу України «шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу».

200 українських пар уже зробили це

Втім часи змінюються, і учора в Києві у сервіс-центрі «Готово!» стартував пілотний проект «Шлюб за добу». Відтепер закохані зможуть зареєструвати шлюб за лічені години без бюрократичних перепон і затримок. Проект «Шлюб за добу» ініціювало Міністерство юстиції, а Київ – уже четверте місто після Сєвєродонецька, Маріуполя й Одеси, де почнуть надавати цю послугу.

Аби дізнатися про це детальніше, Укрінформ для початку вирішив з’ясувати найголовніше – чому Міністерство Юстиції ініціювало створення такого сервісу.

Заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе пояснив, що політика Мін’юсту полягає в тому, щоб максимально спростити власні сервіси і водночас створювати нові ще більш якісні.

«Ми хочемо прибрати нікому не потрібні регуляції і обмеження для наших громадян. Місячний термін, який за законодавством був потрібен, – це не опіка наших громадян, а навпаки. Тому ми почали з пілотів у Сєвєродонецьку, Маріуполі, Херсоні, Одесі та Києві, а наступним буде Львів. Ми це фінансуватимемо в зазначених регіонах, а в майбутньому - по всій країні. 54% наших громадян завжди намагалися домогтися скоротити обов’язкове місячне очікування. До того ж були корупційні ризики, оскільки доводилося купувати різні довідки, щоб виправдати скорочення цього місячного терміну» - розповів Гія Гецадзе.

Заступник міністра юстиції зауважив, що сервіси в різних містах відрізнятимуться, і громадяни обиратимуть, який сервіс їм зручніший. Відрізнятимуться і тарифи, про які, як розповідають у документ-сервісі «Готово!», буде відомо згодом.

 Загалом по Україні уже поспішили одружитися за новою процедурою майже 200 пар. Документ-сервіс «Готово!» зараз працює в тестовому режимі. Послугу «Шлюб за добу» почнуть реєструвати після офіційного відкриття центру. «Ми отримуємо дуже багато дзвінків та звернень, записуємо всіх бажаючих та чекаємо офіційного відкриття центру, аби мати змогу урочисто реєструвати шлюби», - повідомили у прес-службі документ-сервісу. А ще там запевняють, що черги залишаться в минулому - у заяві ви власноруч обиратимете зручний час, а не той, що залишився вільним. І навіть якщо декільком парам припече «розписатися» одночасно, у «Готово!» впевнені – задовольнять всіх.

Так, швидко, але поки що не на Говерлі

Учора в Києві «по-швидкому» шлюб встигли зареєструвати 3 пари. Ними стали переможці конкурсу історій кохання у Facebook. Оксана і Олександр зізналися, що вперше хотіли одружитися ще 2007 року, а після того було ще кілька таких спроб офіційно стати подружжям, і кожного разу було щось не так. «Виявляється одружитися складніше, аніж знайти свою половинку» - жартує Олександр.

Саша випадково прочитав у Facebook, що запускається такий сервіс, і аби стати учасником пілотного проекту з експрес-реєстрації, треба розповісти про свою історію кохання й надіслати фото. І ось закохана пара уже стала подружжям.

 «Вже готовий законопроект, який може зняти місячний строк очікування. Ми сподіваємося, що наша ВР проголосує в майбутньому, а до цього ми вже на основі рішення Кабміну «пілотуємо» це в регіонах», - говорить Гія Гецадзе.

Поки що на етапі «пілоту» молодята подають документи особисто. Коли сайт запрацює, заяву на реєстрацію шлюбу можна буде подати он-лайн – відсканувати всі необхідні документи і відправити, але все одно за законом оригінали доведеться завіряти особистим підписом. Свідки тепер уже не потрібні, але відповідати  на запитання «чи хочете ви стати…» треба «по-старому», тобто, особисто.

У майбутньому функції експрес-реєстрації шлюбу планують передати до органів місцевого самоврядування і нотаріусам по всій країні. Масштаби такого проекту справді вражають, сподіватимемося, що незабаром українці не відкладатимуть своє бажання одружитися через старі формальні папірці. А от мрії про те, аби офіційно зареєструвати своє одруження, наприклад, під час стрибка з парашутом, чи на вершині Говерли, на жаль, так і залишаться лише мріями – у «Готово!» ще до такого не готові.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-