Детективам НАБУ розкажуть, як перевіряти е-декларації

Детективам НАБУ розкажуть, як перевіряти е-декларації

Укрінформ
Для детективів НАБУ проведуть презентацію системи електронного декларування, яка має стати обов'язковою для заповнення високопосадовцями.

Про це на брифінгу сказав заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Руслан Радецький, повідомляє кореспондент Укрінформу 

"Ми зібралися, щоб розказати детективам про нововведення системи електронного декларування. Закон покладає на нас відповідальність проводити повну перевірку декларації у випадках, коли суб'єкт декларування займає відповідальне становище чи посаду з наявним корупційним ризиком. Або коли є розбіжності, виявлені моніторингом способу життя, чи є зовнішні сигнали - повідомлення у ЗМІ, скарги, інформація від інших державних організацій", - сказав Радецький.

Як зазначив на брифінгу керівник проекту Прозорість та доброчесність публічного сектору ПРООН Іван Прєсняков, перевагами системи є відкритість, а також необхідність декларування чиновниками об'єктів незавершеного будівництва. 

За умисне надання недостовірної декларації передбачена відповідальність: за недостовірні відомості про майно до 138 тис. грн - дисциплінарна відповідальність, недостовірну інформацію про майно до 345 тис. грн - адміністративний штраф до 43 тис. грн, про майно вартістю більше 345 тис. грн  - кримінальне покарання - від штрафу до 51 тис. грн до позбавлення волі до двох років. При цьому потрібно довести умисел декларанта.

Відповідно до рішення НАЗК, система е-декларування почне працювати в 00:00 15 серпня 2016 року. Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів - декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від Президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

У відповідності до прийнятих рішень, кожен декларант пройде електронну ідентифікацію за допомогою електронного цифрового підпису або BankID та матиме свій персональний електронний «кабінет» на сайті НАЗК.

Декларації будуть подаватися через сайт НАЗК шляхом заповнення відповідних форм та в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції». Перевірка декларацій покладена на Департамент фінансового контролю та моніторингу способу життя. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-