Безвізова угода з Ізраїлем не стосується дітей і шукачів роботи - посольство

Безвізова угода з Ізраїлем не стосується дітей і шукачів роботи - посольство

Укрінформ
Безвізовий режим між Україною та Ізраїлем поширюється лише на поїздки, які здійснюються з туристичною, діловою та гостьовою метою або задля лікування в ізраїльських медичних закладах, та не передбачає можливості працевлаштування.

Про це йдеться у рекомендаціях, які надало Посольство України в Державі Ізраїль у відповідь на запит Міністерства інформаційної політики щодо відмов у в’їзді українцям до Ізраїлю, що є у розпорядженні Укрінформу.

"Останнім часом фіксується значне зростання скарг громадян України на відмови у в’їзді на територію Ізраїлю в рамках Угоди про відмову від візових вимог та неналежне ставлення до наших співвітчизників з боку співробітників ізраїльської імміграційної служби під час проходження інтерв’ювання у пунктах пропуску на ізраїльському кордоні, зокрема в аеропорту ім. Бен-Гуріона. У цьому зв’язку Посольством вживаються всебічні дипломатичні та консульсько-правові заходи, спрямовані на розв’язання ситуації, що склалася, у т.ч. шляхом виявлення та усунення причин, які призводять до таких випадків", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначили у посольстві, громадянам України необхідно пам’ятати, що безвізовий режим, встановлений цією угодою, поширюється лише на поїздки, які здійснюються з туристичною, діловою та гостьовою метою або задля лікування в ізраїльських медичних закладах, та не передбачає можливості працевлаштування. Крім цього, режим безвізового в’їзду поширюється лише на власників паспортів, тому неповнолітні громадяни України, які подорожують з проїзними документами дитини, потребують оформлення візи в ізраїльській дипустанові в Києві заздалегідь.

"Залишаючи поза увагою цих рекомендацій оцінку дій та поводження ізраїльських службовців, які наразі є предметом активного обговорення на двосторонньому дипломатичному рівні, закликаємо громадян України, які планують відвідати Ізраїль, відповідально ставитися до мети своєї поїздки до Ізраїлю та здійснювати свої подорожі у суворій відповідності до положень Угоди", - зазначили у дипустанові.

Там також нагадали, що для отримання права на працевлаштування на території Ізраїлю громадянин України має звертатися до Посольства Ізраїлю в Україні для оформлення робочої візи (Б-1), яка видається за дозволом МВС цієї країни.

"Вказаний аспект слід особливо враховувати, адже за інформацією ізраїльської сторони, посилення перевірочних процедур та збільшення заборон на в’їзд пов’язується саме зі зростанням кількості українців, які неправомірно залишаються в Ізраїлі після завершення 90 днів, в т.ч. з метою нелегального працевлаштування", - йдеться у повідомленні.

У посольстві наголошують, що громадянину України, який в’їжджає до Ізраїлю в рамках безвізового режиму, слід бути готовим переконливо і за допомогою документів довести відповідність мети своєї поїздки в аеропорту, оскільки повноваження щодо ухвалення остаточного рішення стосовно допущення на територію країни належить саме співробітнику прикордонної служби. Наприклад, туристам доцільно мати зворотний квиток, підтвердження бронювання готелю та придбання туристичного продукту, суму коштів, достатню для запланованого перебування в Ізраїлі, а також поліс медичного страхування.

Особам, які в’їжджають з гостьовою метою або для лікування, слід мати іменне запрошення з персональними та контактними даними приймаючої сторони/лікарні. Зворотний квиток та достатні кошти також необхідні, нагадали у дипустанові.

Негромадянам Ізраїлю, які бажають запросити українця, краще погодити таке запрошення в територіальному відділенні Служби населення та імміграції Ізраїлю.

У посольстві також підкреслили, що для іноземців, у т.ч. громадян України, які в’їжджають до Ізраїлю для возз’єднання зі своїм подружжям – громадянином Ізраїлю після реєстрації шлюбу або спільного проживання без реєстрації шлюбу, а також їхнім дітям встановлено особливий порядок в’їзду.

Процедура отримання статусу для іноземного громадянина на підставі шлюбу/спільного проживання з громадянином Ізраїлю регулюється Законом про в’їзд в Ізраїль від 1952 і відповідними інструкціями МВС №5.2.0008 і №5.2.0009.

Ізраїльському громадянину потрібно звернутися до МВС з проханням про призначення черги у візовий відділ для початку процедури легалізації свого подружжя/співмешканця та запрошення його до Ізраїлю.

До призначеної зустрічі потрібно підготувати документи, які слугують доказом наміру проживати разом, а також особисті документи подружжя/співмешканця-іноземця. Лише після отримання офіційного дозволу МВС іноземне подружжя/співмешканець зможе в’їхати до Ізраїлю, навіть в умовах наявності безвізового режиму.

При цьому громадянам України під час планування поїздки до Ізраїлю, рекомендується страхувати ризик відмови у в’їзді, додали у посольстві. "У разі прийняття щодо Вас рішення про заборону в’їзду Ви маєте право на його оскарження до суду, про що (плани на оскарження) Ви маєте повідомити співробітників прикордонної служби та зв’язатися з місцевими адвокатами (обрати захисника Ви можете за допомогою приймаючої сторони або скориставшись послугами правників, зазначених на сайті дипустанови в розділі "Консульські питання")", - зазначили у посольстві.

Водночас у дипустанові додали, що співробітники консульського відділу Посольства Україні в Ізраїлі не можуть впливати на ухвалення імміграційних рішень, а процедура їх оскарження, встановлена ізраїльським законодавством, не передбачає участі дипломатів як процесуальних суб’єктів оскарження, якими є самі особи або їхні юридичні представники (адвокати).

"Окремо звертаємось із проханням до громадян України інформувати українські компетентні органи про випадки використання туристичної діяльності для прикриття здійснення неправомірних дій, у т.ч. зі сприяння та організації нелегальної міграції до Ізраїлю. Така недобросовісна діяльність фізичних та юридичних осіб призводить до посилення заходів прикордонного контролю щодо громадян України з відповідними наслідками для наших співвітчизників", - зазначили у посольстві.

Там також наголосили, що можливості працевлаштування в Ізраїлі "в рамках безвізового режиму", які широко рекламуються в українській частині інтернету, є порушенням положень українсько-ізраїльської Угоди про відмову від візових вимог та чинного законодавства. Громадяни України, які в’їжджають до Ізраїлю та таких обставин, зазвичай стають жертвами шахраїв, які пропонують їм послуги з подальшого оформлення відповідного статусу на території країни, надаючи при цьому фальшиву візу або посвідчення особи. Окрім фінансових витрат, які вимагаються зловмисниками, наші співвітчизники підлягають адміністративній/кримінальній відповідальності.  

"Пам’ятайте, що візу для в’їзду до Ізраїлю з метою працевлаштування можна отримати виключно в Посольстві Ізраїлю в Україні", - нагадали у дипустанові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-