26 липня: найголовніше за день

26 липня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Скільки росіян просочиться на Олімпіаду. Про історичні назви. «Хресна хода» вперто сунеться до Києва

07.33 Олімпіада 2016: Збірну РФ можуть скоротити до 40 осіб - ЗМІ

Кількість російських спортсменів на Олімпійських Іграх-2016 може скоротитися на 90%.

Про це повідомляє The Telegraph.

За словами джерел видання, спортсмени не зможуть відповідати тим критеріям, які висунув Міжнародний олімпійський комітет. Зазначається, що з усієї збірної Росії, яка налічувала близько 400 спортсменів, на Ігри можуть поїхати тільки 40 осіб.

Нагадаємо: 24 липня Виконком Міжнародного олімпійського комітету вирішив не відстороняти збірну Росії від участі в Олімпіаді-2016. При цьому МОК надав право допуску чи не допуску російських спортсменів міжнародним федераціям з кожного виду спорту.

«Укрінформ»:  Ми, українці, вважаємо, що і 40 – це багато. Ми хотіли, щоб Росію взагалі не пустили на Олімпіаду. І не лише тому, що ми з Росією воюємо, а тому що державна програма сприянню допінгу – це вже в ніякі ворота не лізе! Справді, без жартів. На що ці Олімпіади перетворилися? На змагання хіміків-медиків? Риторичні запитання. А щодо питання про допуск-недопуск російської збірної, про рішення МОК (про котре не відразу й знайдеш, що сказати: це поступка росіянам чи знущання над ними в особливо цинічній формі), є хоч загальна, але абсолютно незаперечна відповідь: великий спорт – це велика політика, і рішення тут ухвалюються переважно за політичними, а не спортивними правилами. На жаль.

Дві новини про «організації Ґюлена» в Україні

1) 10.45 В Україні діє організація «турецького заколотника» - ЗМІ

Офіційне турецьке інформагентство заявило, що в освітній, культурній сферах та ЗМІ в Україні діяли та продовжують діяти структури, що мають зв'язок із терористичною організацією Фетуллаха Гюлена (FETO).

Про це йдеться в публікації державного інформаційного агентства Туреччини Anadolu Ajansi.

«Діяльність відбувається шляхом «м'якого впливу». Зокрема з 2001 року FETO діє в Україні під прикриттям «Міжнародної школи «Меридіан». Філія школи також є в Одесі», - йдеться у публікації.

Окрім того, як вказано у статті, FETO діє під виглядом Українсько-турецького культурного центру «Isik» (Syaivo), відкритого у Києві у 2013 році.

Anadolu Ajansi вказує, що через свої «осередки» в Україні організація намагається впливати «на політиків, бюрократів і підприємців, використовувати їх у власних інтересах».

Як відомо, Гюлен, який раніше був соратником турецького президента, досить впливова фігура у світі. За його сприяння відкрито сотні шкіл, навчальних закладів, організацій по всьому світу, особливо в країнах Середньої Азії та Сходу.

2) 15:10 У «Сяйві» спростували закиди про зв'язок з «турецьким заколотником»

Українсько-турецький культурний центр «Сяйво» від дня заснування працює на поглиблення порозуміння між народами, а заяву турецької урядової агенції Anadolu про буцімто причетність його до структур, що мають зв'язок із терористичною організацією Гюлена, є провокацією.

Про це йдеться у коментарі, наданому Укрінформу головою установчого комітету центру професором  Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Сергійчуком. 

«Хочу нагадати невідомому журналістові з Anadolu, що засновники й активісти Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» вийшли з міжнародної організації інтелектуалів Платформа «Діалог Євразії», заснованої 1998 року в Стамбулі за ініціативою видатного письменника сучасності Чингіза Айтматова. І тоді перших представників від України - відомого письменника Павла Загребельного і знаного тюрколога Григорія Халимоненка (нагородженого орденом Ататюрка), і пізніше ніхто в Туреччині чи деінде не звинувачував у гріхах,  які пролунали на нашу адресу», - зазначив Сергійчук.

 «Своїм завданням ми поставили поглиблення порозуміння між нашими народами, наш девіз -  «Ми зближуємо Україну з Туреччиною!». І це постійно наповнюється конкретним змістом», - наголосив Сергійчук. 

«Укрінформ»: Хвиля політичних «розборок» у Туреччині перекотилася Чорним морем і дісталася України. І не питайте, що в Україні забув Ґюлен, чи справді він закулісно керує цим «Сяйвом», а якщо ні – то чого Ердогану від нас треба? Може, це Путін «пакостить», він же тепер з турецьким лідером знову ніби дружить? Відповіді нема й не буде. Вочевидь,  це все-таки суто турецькі внутрішні справи, котрі випадково зачепили Україну, а тому негативних наслідків  для наших організацій не матимуть.

11:06 Стала відома дата зустрічі Ердогана і Путіна

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент Росії Володимир Путін зустрінуться 9 серпня у Санкт-Петербурзі.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомляє агентство Anadolu з посиланням на віце-прем'єра Туреччини Мехмета Шимшека. «Президент Ердоган зустрінеться з Володимиром Путіним 9 серпня у Санкт-Петербурзі, сказав віце-прем'єр Шимшек», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Не встигли ми порадіти з можливих дивідендів для України від сварки Туреччини з Росією, аж вони знову миряться. Так, не треба цього перебільшувати, геополітичні інтереси Росії та Туреччини дуже різні (приміром, у Сирії та всьому Близькому Сході), і раніше чи пізніше вони обов’язково зіткнуться у жорсткому протистоянні. Однак все-таки нам, Україні, варто, нарешті, засвоїти нехитре основне правило тієї ж геополітики: основа успіхів країни залежить насамперед від її політичної, економічної, культурної, соціальної міцності, а не від того, що хтось з кимось за щось посварився.

11:42 Босфорський міст перейменують на честь жертв турецького путчу

Влада Туреччини перейменує міст через протоку Босфор у Стамбулі на честь жертв невдалого військового перевороту в країні.

Про це заявив прем'єр-міністр Біналі Їлдирим, інформує Hurriyet Daily News.

«Міст був обраний для перейменування, оскільки він був першою мішенню організаторів перевороту», - сказав турецький прем'єр.

Як зазначається, міст був відкритий у 1973 році і досі був відомий просто як Босфорський міст. Тепер він називатиметься «міст Мучеників 15 липня».

«Укрінформ»: Босфорський міст – історична назва, «Міст мучеників 15 липня» - історична назва, Московський проспект – історична назва, проспект Степана Бандери – історична назва. Різні назви відбивають різні історичні періоди. Змінюються епохи (періоди) – змінюються назви. Тобто, історія міняється і ми, відповідно, міняємо назви. Тому вважати, що якась назва історична, а якась – ні, дуже неправильно. Історичних назв у сенсі, що вони не повинні змінюватися ніколи – не буває в природі. Бувають лише історичні в сенсі того, що вони відбивають історичні реалії певного часу. Можливо, історія за якийсь час – рік, два, двадцять, сто - повернеться новим боком, і тоді турки придумають нову історичну назву «Мосту мучеників 15 липня», а ми знайдемо нову назву проспекту Бандери або повернемо стару – Московський. Останнє означатиме, що ми нічого путнього з власної та світової історії не засвоїли і повертаємося в історичне багно, з якого нібито вилізли – аж ні, знову там! Тому новий Московський проспект буде цілком історичною назвою, оскільки відображатиме той дуже цікавий для істориків період, коли багатомільйонний народ у центрі Європи знову примудрився розбити собі лоба граблями.

Шість новин за день про «хресну ходу»

1) 11:09 Центр Києва перекриють через «московську» ходу

Рух у центрі Києва з самісінького ранку 27 липня буде обмежено у зв'язку з «хресною ходою миру», організованою УПЦ Московського патріархату.

Про це повідомила Патрульна поліція на своїй сторінці  у Facebook.

Зокрема, у поліції попереджають, що рух буде перекрито на таких вулицях та площах: вулиця Грушевського - від Шовковичної до Європейської площі; Європейська площа; Володимирський узвіз - від Поштової до Європейської площі; вулиця Трьохсвятительська; вулиця Хрещатик - від майдану Незалежності до Європейської площі; вулиця Паркова дорога - від Європейської площі до алеї Героїв Крут.

2) 12:18 Поліція заблокувала Хресний хід у Києві - Аваков

Глава МВС Арсен Аваков розпорядився «втрутитися у порядок» анонсованої організаторами Хресної ходи вулицями Києва.

Про це міністр написав у Фейсбук.

За його словами, він керується категоріями пріоритету громадської безпеки.

«Виявлені зранку муляжі мін і реальні бойові закладки з гранатами - за запланованим маршрутом прямування - не залишили у нас сумнівів у реальності погроз і провокацій», - додав Аваков.

Він також повідомив, що сили Нацполіції і Нацгвардії МВС заблокували прохід ходи вулицями Києва.

3) 14:32 Поліція заблокувала «московську ходу» біля Дмитрівки

Учасники Хресної ходи УПЦ МП заблоковані силами Нацполіції і Нацгвардії МВС біля села Дмитрівка під Києвом.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Один з кураторів ходи архімандрит Філарет стверджує, що учасники ходи готові стояти до розпоряджень свого керівництва.

Частина вірян молиться, просто неба триває служба. Частина сидить сидить на траві, ще хтось розмовляє між собою, кажуть – готові «іти на прорив».

«Ми хотіли б хоча б частину відставні пройти пішки. Але буде, як вирішить наше церковне начальство», - сказав Філарет.

В той же час голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе, яка прибула на місце, заявила, що маршрут буде заблокований доти, доки не буде перевірений весь шлях до Києва. Зараз Деканоїдзе спілкується з учасниками ходи, пояснюючи, що вона не може ризикувати їхніми життями. Вона пропонує всім сісти в автобус і їхати до Києва. За словами Деканоїдзе, вона не може сказати, скільки часу триватиме перевірка шляху слідування ходи.

4) 16:31 Хресна хода таки рушила на Київ – попри заборону

Хресна хода УПЦ МП вирушила на Київ попри заборону і попередження представників Нацполіції.

Колона рухається у бік столиці по правій стороні Житомирської траси, передає кореспондент Укрінформу.

До ходи приєднались люди із сусідніх сіл. Наразі в колоні близько тисячі людей. По всій довжині її супроводжує поліція.

На запитання кореспондента агентства - чи варто так провокувати державу  і чи не є це порушенням смирення - опікун ходи отець Віктор Земляний відповів журналістці: «Не провокуйте». На запитання ж – чи не варто було б скористатися запропонованим владою транспортом – учасники акції назвали кореспондентку «провокатором, якого підіслала влада».

5) 17:09 На підході до Києва «московську» ходу зустрічає пікет ОУНівців

Активісти Організації українських націоналістів на чолі з Миколою Коханівським влаштували пікет біля зупинки «Сосновий бір» на Житомирській трасі, що веде до Києва, і готуються зустріти хресну ходу УПЦ Московського патріархату.

Керівник ОУН Микола Коханівський у коментарі Укрінформу сказав, що вони не хотіли би бійки, однак не будуть пускати хресну ходу до Києва, хоча й «сили нерівні», бо колону охороняє поліція.

На запитання, що ж робитимуть ОУНівці, коли побачать у колоні дітей і жінок, керівник ОУН заявив, що буде «розбиратися лише з попами», і ще раз наголосив, що не хотів би, аби справа дійшла до силового протистояння.

6) 18:45 Хресна хода вирішила зайти у Київ з іншого боку

Хресна хода УПЦ Московського патріархату змінила свій маршрут і рушила на Київ через Ірпінь.

Таким чином, колоні прочан вдалось уникнути зустрічі з батальйоном ОУН під проводом Миколи Коханівського. Утім, за словами представників ОУН, вони не планують доганяти вірних в Ірпені.

«Укрінформ»: Новини про ситуацію навколо «хресної ходи» змінюються мало не щогодини. Почалося з повідомлення про заблокування центру Києва, далі йшлося про перетворення «хресної ходи» на «хресну їзду», ще пізніше маємо загрозу зіткнення, бо учасники ходи ігнорують поліцію і продовжують йти до Києва. Перед фінішем події прискорюються, завтра буде кульмінація і розв’язка. Схоже, московські організатори «ходи» налаштовані все-таки провести її за своїм початковим сценарієм, і не змінювати «ходу» на «їзду» під тиском української влади. Ситуація дедалі більше перетворюється на якийсь фарс. Причому зовсім не смішний, а швидше навпаки. Хоч би фарсом і закінчилося, бо одна краплина крові – і він стане трагедією.

17:24 Полтавська облрада просить у влади мораторію на підвищення тарифів на ЖКП

Полтавська обласна рада сьогодні, у вівторок, прийняла на своїй позачерговій сесії звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо врегулювання проблем з підвищенням тарифів.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в прес-службі облради.

«Сьогодні було прийнято звернення щодо тарифів. Питання обласного мораторію на підвищення тарифів не голосувалось», - зазначили в прес-службі.

У прийнятому документі депутати вимагають від парламенту впровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги «до покращення соціально-економічної ситуації в країні і встановлення прозорого механізму ціноутворення», заборони на стягнення пені за несвоєчасну сплату та створення тимчасової слідчої комісії ВР з перевірки обґрунтованості нових тарифів.

Від Кабінету Міністрів облрада зажадала оприлюднення методики обрахунків тарифів, перерахунку ціни на газ для населення та відновлення пільгової норми його споживання.

Минулого тижня аналогічне звернення прийняла Полтавська міська рада.

«Укрінформ»: «Парад» «антитарифних» ухвал місцевих органів влади потихеньку крадеться країною, загрожуючи восени перейти на масовий забіг. Простіше кажучи, на місцях не хочуть розділяти з урядом відповідальність за непопулярні рішення і відверто це демонструють. Поки що Володимир Гройсман стоїть непохитно, відкидаючи усі заклики знизити комунальні тарифи, лише інколи вже звично посилаючись на рятівну силу субсидій. По суті, маємо поки що хоч і вже помітне, але невиразне, ледь окреслене політичне протистояння по лінії «центр – регіони». Чи перейде воно у жорсткі форми? Це залежить від витривалості і терпіння пересічних українців, а зовсім не від політичної вправності тих, хто тримає владу у центрі та на місцях.

Огляд Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-