21 липня: найважливіше за день

21 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Новий посол Європи в Україні. ФБР вже працює у "справі Шеремета". Тернопільські депутати перевірять, чому віддали Почаївську Лавру

01.26 Хто хотів скинути Ердогана "з-за кордону"?

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що до спроби державного перевороту у цій країні причетні іноземні держави, але відмовився назвати, які саме.

Про це він сказав 20 липня в інтерв'ю телеканалу Al Jazeera, передає "Радіо Свобода".

Ердоган також заперечив, що в Туреччині придушується демократія, а він перетворюється в авторитарного лідера.

"Ми залишаємося демократичною парламентською системою, ми ніколи не відійдемо від цього", - зазначив президент Туреччини.

Укрінформ: Президент Ердоган, відверто кажучи, заінтригував: що це за "іноземні держави" хотіли його усунення від влади? Ми не будемо займатися конспірологією, намагаючись "вивести" цю країну з того що ми знаємо, або відчуваємо. Але відзначимо: ця заява - з тих, що не забуваються. Рано чи пізно Ердогану доведеться назвати цю країну, що призведе до вибуху в міжнародних стосунках, або визнати, що він дещо перебільшив...

01.57 Нове ім'я для першого рядка українських новин

Головою представництва Євросоюзу в Україні офіційно призначили Хьюга Мінгареллі.

Рішення про це 20 липня оприлюднили на сайті Європейської комісії.

Хьюг Мінгареллі - французький дипломат італійського походження. До кінця 2010 року він очолював європейську делегацію на переговорах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Раніше єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Хан повідомив, що Мінгареллі розпочне роботу в Україні у вересні.

Нинішній голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінські, який працює на цій посаді з 1 вересня 2012 року, очолить представництво ЄС у Ватикані.

Укрінформ: Посол Сполучених Штатів, глава представництва НАТО, представник ЄС в Україні - є кілька іноземних дипломатів в українській столиці, до висловлювань та кроків яких ми, зрозуміло чому, ставимось з підкресленими пієтетом та увагою. Пан Ян Томбінські тепер буде працювати в зовні спокійному Ватикані. А в буремному Києві - відтепер новий посол об'єднаної Європи - француз з англосаксонським ім'ям та італійським прізвищем. Отже, начуваємось: Хьюг Мінгареллі.

02.59 Дещо про виробництво коксу на лінії фронту

Місто Авдіївка наразі знаходиться без електро- та водопостачання, тому Авдіївський коксохімічний завод (АКХЗ) працює в аварійному режимі.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив генеральний директор заводу Муса Магомедов.

"Поки Авдіївка без електроенергії та води, АКХЗ працює в аварійному режимі - половина заводу знаходиться в режимі обігріву і не виробляє кокс, а вихід з ладу будь-якої з одиниць енергетичного обладнання може призвести до повної зупинки", - написав він.

Укрінформ: Нам навіть важко уявити, як працює це необхідне в технологічному циклі виробництва металу підприємство - під обстрілами, в кількох кілометрах від лінії фронту. Зазначимо тільки: кокс виробляється лише зі спеціальних, коксівних, марок вугілля. Шахти, які його видобувають, знаходяться по той бік лінії фронту, металургійні підприємства, що споживають кокс, належать одному українському олігарху, якого, ще не так давно, всі вважали господарем Донбасу. Така от "гібридна економіка"... Але ж як тут не згадати совітських часів гасло: Слава Труду!

03.25 У США підтвердили, що ФБР братиме участь в розслідуванні "справи Шеремета"

Державний департамент США оприлюднив офіційну реакцію на вбивство в середу в Україні відомого журналіста Павла Шеремета, повідомивши, що ФБР уже надає допомогу українським слідчим органам у розслідуванні цього злочину.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми шоковані й засмучені вбивством журналіста "Української правди" Павла Шеремета внаслідок вибуху автомобіля в Києві. Ми приєднуємося до уряду України в підтримці повного й неупередженого розслідування, яке притягне винних до відповідальності", - зазначається в документі.

При цьому наголошується, що Сполучені Штати позитивно оцінюють заяви правоохоронних органів України про те, що розслідування буде доведено до кінця.

"Федеральне бюро розслідувань почало надавати допомогу українській владі у їх розслідуванні", - поінформували в американському зовнішньополітичному відомстві.

Укрінформ: Це - додаткова гарантія того, що слідство буде вестися без затяжок і максимально об'єктивно. Безумовно, це позитив. Одне лише запитання залишається нез'ясованим: настільки швидке (буквально протягом тієї ж доби) підключення ФБР до розслідування резонансного злочину - це, насправді, українська ініціатива, чи американська?

04.25 Кінець "мобільного рабства": хто за це заплатить?

До кінця поточного року в Україні буде запущено послугу перенесення номера при зміні оператора (MNP).

Про це повідомляє прес-служба компанії "SI Center", яка виграла тендер на впровадження цієї послуги.

"Найближчим часом буде проведено зустріч представників УДЦР та "SI Center", після чого відбудеться підписання контракту. Одразу після цього "SI Center" розпочне реалізацію послуги переносу номерів, яка триватиме протягом 136 днів, тобто до кінця року", - сказав власник компанії Дмитро Зарахович.

У повідомленні також зазначається, що технологічно компанія повністю готова швидко реалізувати послугу перенесення номерів від одного мобільного оператора до іншого для населення України.

Укрінформ: Як кажуть, давно чекали. От нехай тепер оператори покрутяться, поконкурують одне з одним за нас, споживачів. Хоча вони можуть і домовитись, щоб мінімізувати власні видатки... Чи не так? Залишається два запитання: Скільки це задоволення коштуватиме? І хто за нього платитиме?

06.55 Як ми примудряємось самі у себе красти

Влада США відкрила кримінальну справу проти українця, який є власником найпопулярнішого торрент-трекера Kickass Torrents.

Про це повідомляють "Подробиці".

"30-річний харківчанин Артем Ваулін звинувачується в порушенні авторських прав, відмиванні грошей та інших злочинах. Ваулін керує сайтом Kickass Torrents, який дозволяє користувачам незаконно поширювати сотні мільйонів копій, захищених авторським правом фільмів, відеоігор, ТБ-програм, музичних записів і т.д. на суму понад 1 мільярд доларів США", - йдеться в повідомленні.

До слова, Kickass Torrents щомісяця відвідують понад 50 мільйонів унікальних користувачів.

Справу проти Вауліна передано до окружного суду Чикаго, який постановив заморозити банківський рахунок і сім доменних імен, пов'язаних з сайтом.

Укрінформ: Судове переслідування Вауліна - то лише епізод. На наших очах розгортається одна з грандіозних битв ХХІ століття - за право розробників (авторів) отримувати чесно зароблені гроші, за плоди своєї праці, що вільно "гуляють" всесвітньою Мережею. А мільярдна міжнародна "бригада" споживачів відстоює своє право безперешкодно все це красти. Хочеться нагадати останнім, що у разі своєї остаточної перемоги, вони залишаться взагалі без сучасних літератури та кіно, без професійної журналістики і, навіть, без нових комп'ютерних ігор. Бо це все дорого коштує у виробництві. Заради справедливості, треба зазначити: дехто з нас примудряється брати участь у цій битві з двох боків одразу.

07.31 На південному заході Одещини знову щось не те з'їли

В Ізмаїлі з харчовим отруєнням звернулися по допомогу півсотні осіб.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

"20 липня до інфекційного відділення лікарні м. Ізмаїл з попереднім діагнозом - харчова токсична інфекція госпіталізовано 50 осіб (з них 13 дітей), які, за попередніми даними, харчувалися у фаст-фуді "First Food" та отруїлися шаурмою. Перебіг захворювання госпіталізованих - середнього та легкого ступеня тяжкості", - йдеться у повідомленні.

Фахівцями СЕС здійснюється комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів.

Укрінформ: То вода в водогоні "з бацилою", то, ось, шаурма... Щось цього літа не фартить Ізмаїлу, точніше, його жителям, з кишковими проблемами. Так, спека. Так, треба бути обережнішими "з водою і їдою", особливо влітку... Але чому двічі підряд в Ізмаїлі Одеської області? Бо там, де тонко, там і рветься. Бо складна ситуація складається в стратегічно важливому регіоні українського "придунав'я". І треба з тим щось терміново робити, адже бажаючих скористатися з наших проблем - вистачає.

08.17 Слідство розглядає шість версій причин убивства Павла Шеремета

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт.

Він озвучив прохання спецслужб до і експертів утриматися від піару і надмірних коментарів.

"Їх вже шість (версій - ред.), я можу лише назвати попередні чотири", - сказав Тандіт, зазначивши, що слідство також дослухається до версії нардепа Сергія Висоцького, який припустив, що вбивство Шеремета може стати початком спецоперації проти держбезпеки України.

За словами Тандіта, "те, що сказав народний депутат Висоцький, має велике значення". "Можу підтвердити, що одна з основних версій, яка розглядається зараз силовиками, - це спроба, через це вбивство дестабілізувати ситуацію всередині нашої держави. Але не тільки це використовується вбивство, будуть ще й інші новини, які, на жаль, будуть намагатися використовувати для того, щоб показати, що в Україні немає влади, що силовики не контролюють ситуацію", - вважає радник голови СБУ.

Укрінформ: Дуже точні зауваження. Навіть якщо "російського сліду" у вбивстві Павла Шеремета де-юре нема, Кремль обов'язково спробує скористатися. Трагедія для нього - подарунок. Від влади, насправді, нині багато залежить - і організованість треба проявити, і твердість. Але не будемо забувати просту, на грані банальності річ: спокій і порядок у країні прямо залежить від кожного її громадянина.

10.09 Буча-Ірпінь: влада почала розплутувати давній корупційний вузол. Але...

Генпрокуратура проводить обшук у мера Бучі Анатолія Федорука, а тим часом пов'язаний із ним через "земельну схему" мер Ірпеня Володимир Карплюк утік із країни.

Про це повідомив у Фейсбуці народний депутат Володимир Ар'єв.

"З 6 ранку Генпрокуратура проводить обшук у сумнозвісного мера Бучі Анатолія Федорука у справі схематозного викрадення 900 гектарів лісу в Київській області. Його подільник, ще сумнозвізніший мер Ірпеня Володимир Карплюк - той який захоплював владу у Коцюбинському та організовував побиття активістів - залишив країну. Пацани ховалися за нормальним таким парканом, навіть вищим за той, що у Ляшка. Не допомогло", - написав він.

Нагадаємо, на початку квітня депутати селищної ради смт. Коцюбинське усунули з посади голови селищної ради Ольгу Матюшину. 14 квітня 2016 року Верховна Рада ухвалила постанову "Про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв'язку з діями, що порушують Конституцію України та закони України, підривають принципи місцевого самоврядування, та суперечать інтересам територіальної громади смт. Коцюбинське, і призначення позачергових виборів". 14 травня в Коцюбинському відбулися зіткнення між правоохоронцями, які проводили слідчі дії в селищній раді Коцюбинського, і прихильниками партії "Нові обличчя" та мера Ірпеня Володимира Карплюка.

Укрінформ: Кричущі порушення, корупційні схеми у Бучі-Ірпені - це вже багатолітня історія. Навіть за Януковича на неї змушені були звертати увагу. Але при всьому тому подивіться: ще у недавньому минулому провінційно-курортне передмістя Києва перетворилося на популярний у молодих сімей район новобудов з чіткою урбаністичною перспективою. Ми дуже чекаємо, щоби щось подібне, абсолютно екологічно безпечне було побудоване у точній відповідності до закону. Дайте приклад!

11.08 В Ірпіні в'язні ніби розбіглися, а потім ніби "перебувають на місці"

Жоден засуджений не втік під час конфлікту між охоронцями і ув'язненими в Ірпінському виправному центрі (№ 132).

Про це повідомляє прес-центр Державної пенітенціарної служби.

"Із засудженими було проведено роз'яснювальну роботу, здійснено перевірку наявності їх на своїх місцях та здійснено команду "відбій". Усі особи, які відбувають покарання в Ірпінському виправному центрі (№ 132), перебувають на місці! Втечі засуджених не допущено", - йдеться в повідомленні.

Щодо інформації, розповсюдженої в ЗМІ про втечу трьох осіб з колонії-поселення під час конфлікту, кореспондентові Укрінформу в прес-служби Нацполіції в Київській області відповіли таке: "Так, дійсно, сталося втеча трьох засуджених з колонії, але пішли вони не вчора (через конфлікт - ред.), а один пішов три дні тому і два пішли два дні тому. Зараз ми спільно з представниками Міністерства юстиції встановлюємо місце перебування їх".

В пенітенціарній службі також роз'яснюють, що конфлікт стався під час планового огляду засуджених з метою виявлення у них заборонених предметів.

"ДПтС України офіційно повідомляє, що 20.07.2016 близько 20 години під час прибуття засуджених до Ірпінського виправного центру управління ДПтС України в м. Києві та Київській області (№ 132) із контрагентських об'єктів заступником начальника цієї установи з нагляду і безпеки та оперативної роботи Шепелєм А.Л., відповідно до інструкцій, було здійснено огляд засуджених з метою виявлення у них заборонених предметів", - роз'яснюють в пенітенціарній службі. 

В прес-службі зазначають, що під час планової перевірки співробітнику установи здалося, що один із засуджених перебував під дією наркотичних речовин. До останнього було застосовано фізичну силу, що викликало обурення основної маси засуджених. Вони зібралися біля чергової частини та висловили невдоволення шляхом побиття вікон. На місце події прибули співробітники обласного управління та апарату ДПтС, завдяки яким вдалося припинити масову непокору засуджених.

Щодо стану самого засудженого, то в прес-центрі повідомляють, що співробітниками установи було викликано карету "швидкої", лікарі якої надали засудженому, до якого було застосовано фізичну силу, необхідну медичну допомогу. На даний час зазначена особа перебуває в установі, госпіталізації не потребує.

За даним фактом проводиться службова перевірка. Про дану подію повідомлено відповідні правоохоронні органи. Ситуація в установі контрольована.

Ірпінський виправний центр управління ДПтС України в м. Києві та Київській області (№ 132) - це установа мінімального рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених до обмеження волі. На даний час в установі утримується 175 осіб.

Укрінформ: У цьому повідомленні що не слово - то здивування і захоплення. "...Один із засуджених перебував під дією наркотичних речовин. До останнього було застосовано фізичну силу, що викликало обурення основної маси засуджених. Вони зібралися біля чергової частини та висловили невдоволення шляхом побиття вікон"... Або це - "було викликано карету "швидкої", лікарі якої надали засудженому, до якого було застосовано фізичну силу, необхідну медичну допомогу". Висновок очевидний: місця ув'язнення - це паралельний світ, який живе за своїми законами, де все тримається на таких стосунках між ув'язненими і охороною, які не передбачені жодним статутом. Так було не лише у нас, а всюди від царя Гороха. Коли скінчиться? Мабуть, ніколи.

P.S. Пізніше прийшло повідомлення: Керівництво Ірпінської колонії відсторонене від роботи.

11.37 Те, чим конкретно небезпечний Трамп

Республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп пообіцяв у разі обрання в першу чергу піклуватися про США, заявивши, що країна повинна спочатку "навести порядок у себе", перш ніж намагатися змінити поведінку інших країн.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті New York Time.

"Ми в першу чергу будемо дбати про нашу країну, перш ніж турбуватися про інших у світі", - сказав він.

Трамп зупинився на фінансуванні серйозного нарощування військового потенціалу, починаючи з модернізації ядерного арсеналу Америки. "У нас багато застарілого зброї, - сказав він. - У нас є ядерна зброя, про яку ми навіть не знаємо, чи працює вона".

Згідно з New York Times, Трамп заявив, що він змусить союзників взяти на себе витрати на оборону, які США несли протягом десятиліть, відмовиться від багаторічних договорів, які він вважає невигідними, і перевизначити саме поняття партнера Сполучених Штатів.

Він також сумнівається, що, будучи президентом, він автоматично продовжить гарантії безпеки, завдяки яким 28 членів НАТО впевнені, що їх підтримає вся військова міць США, пише газета.

Зокрема, відповідаючи на запитання про загрозливі дії Росії, що викликають тривогу у невеликих країн Балтії, наймолодших членів НАТО, Трамп сказав, що якщо Росія нападе на них, то рішення про те, чи приходити їм на допомогу, він буде приймати тільки після перевірки, чи виконували ці країни "свої зобов'язання перед нами".

Укрінформ: Нехай платять інші, а не ми! Ну, як таке може не сподобатись пересічному американському виборцю? А те, що США заробили свій потужний потенціал, диктуючи свою волю світові, в обмін на певні тверді гарантії, в тому числі і в рамках НАТО - те все "по боку". У цьому і є весь Трамп та вся решта популістів світу: сподобатися, вирвати голоси за будь яку ціну. Наслідки - не цікавлять. Але це поки що. Навряд чи прагматичні Штати, при всьому популізмові Трампа, дозволять собі розкіш мати президента на кшталт покійного Уго Чавеса.

12.42 Ільмі Умеров - реальний Герой України

Росія змушена буде відмовитися від Криму і піде геть з Донбасу в результаті посилення санкцій проти неї. І це буде не порушенням територіальної цілісності РФ, а відновленням кордонів, визначених після другої світової війни.

Про це під час засідання у Київському районному "суді" Сімферополя заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

За його словами, Росія, згідно з Будапештським меморандумом від 1993 року, є однією з країн, що "гарантують територіальну цілісність України", оскільки "Україна передала Росії близько двох тисяч ядерних боєголовок, і з третьої в світі країни за їх кількістю перетворилася на без'ядерну державу".

Нагадаємо, Ільмі Умерова звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації.

Укрінформ: Що тут додати? Повага і допомога людині, яка так думає. Слава і честь людині, яка не боїться сказати про те, що думає, у вічі неправому суду.

14.14 Лінкявічус нагадав Трампу про взаємні зобов’язання в рамках НАТО

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що країни Балтії виконують свої зобов'язання перед НАТО, відзначивши, що заява кандидата на пост президента США Дональда Трампа про застереження у разі відповіді на потенційну агресію Росії пов'язано з передвиборною риторикою.

Про це повідомляє Delfi.

"Країни Балтії не дають жодних підстав сумніватися у виконанні зобов'язань перед Альянсом. У нас також немає підстав для сумнівів у тому, що і союзники виконуватимуть свої зобов'язання перед Альянсом", - сказав міністр.

Він відзначив, що Литва швидко збільшує фінансування оборонної сфери - за динамікою нарощування витрат на оборону зараз країна посідає перше місце в Альянсі.

Раніше Дональд Трамп на запитання газети The New York Times про загрожуючі дії Росії, що викликають тривогу у невеликих країн Балтії, сказав, що якщо РФ нападе на них, то рішення про те, чи надавати їм допомогу, він прийматиме тільки після перевірки, чи виконували ці країни "свої зобов'язання перед нами".

Укрінформ: Звісно, лідери країн Балтії не можуть пропустити таких заяв кандидата в президенти США. Треба відповідати. Надто загрозливо і незрозуміло звучать слова Трампа про перевірку виконання зобов'язань перед тим, як допомагати. І це у випадку війни, тобто нападу агресора? Загалом, складається враження, що усім нам треба добре "фільтрувати" висловлювання Трампа в тому сенсі, що він сам потім буде їх уточнювати, виправляти, заперечувати, тощо.

16.42 Тернопільська облрада з'ясовує, чи законно УПЦ МП віддали Почаїв

Комісію щодо перевірки законності передачі храмового комплексу Почаївської Лаври представникам УПЦ Московського патріархату створили у Тернопільській обласній раді.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На пленарному засіданні було підтримано рішення про утворення та обрання тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ Московського патріархату. До її складу увійшли представники усіх фракцій обласної ради", - сказав голова облради Віктор Овчарук.

За його словами, Тернопільська облрада неодноразово зверталася до Президента і Верховної Ради України з проханням повернути Почаївську Лавру у власність держави. У попередніх зверненнях йшлося про те, що розпорядженням уряду Віктора Януковича в 2003 році, попри позицію громадськості, споруди Почаївської Лаври виключили зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. У грудні того ж року комплекс споруд передали в безкоштовне користування представникам Української Православної церкви Московського патріархату. Договір діє 49 років - до 1 січня 2052 року.

Депутати закликали вище керівництво держави скасувати розпорядження Кабінету міністрів 2003 року та повернути Почаївській Лаврі попередній правовий статус.

Укрінформ: Добре, що Лавру намагаються повернути. Добре, що 13 років тому її передали московській церкві за підписом Януковича - легше буде повернути. От не міг цей чоловік щось зробити без порушення закону. Залишилося знайти це порушення і відновити законність.

16.58 "Рівнеазот" Фірташа - на межі страйку через зарплатні борги

Колектив приватного акціонерного товариства "Рівнеазот", що належить групі компаній Group DF Дмитра Фірташа, готується до страйку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила депутат Рівненської міської ради Любов Романюк.

"На "Рівнеазоті" скандал! З такими аргументами до мене звернулася профспілка підприємства, яка в останні дні веде боротьбу з власником з приводу невчасної виплати заробітної плати на підприємстві, що затримується, не зважаючи на те, що голова правління Заблуда М.В., хизується високими досягненнями підприємства. На даний час ситуація на підприємстві не змінилась, а навіть стала ще складнішою", - написала депутат.

За її словами, на підприємстві проводиться масове скорочення працівників, не сплачуються внески у фонди соціального забезпечення. Працівники ПАТ "Рівнеазот" доведені до відчаю, готові на стихійний страйк.

Укрінформ: Проблеми не лише у працівників "Рівнеазоту", а й у його власника Дмитра Фірташа. Одним не виплачують зарплату, другий боїться показати носа з Австрії, щоб не заарештували американці чи наша ГПУ, через що його бізнесові справи не можуть бути блискучими. Фірташ хоче владнати свої фінансові проблеми за рахунок зарплат працівників своїх підприємств в Україні, а ті, зрозуміло, цього не хочуть і погрожують страйком. Ось так завдяки спільним зусиллям американських та українських правоохоронних органів виникають об'єктивні умови для організації та зміцнення справжнього, а не формального, як зараз, профспілкового руху. А він нам дуже потрібний.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-