Екологи б'ють на сполох: розбудова ГАЕС знищить козацьку пам'ятку

Екологи б'ють на сполох: розбудова ГАЕС знищить козацьку пам'ятку

Укрінформ
Екологи стурбовані загрозою знищення ландшафтно-історичної пам'ятки на Південному Бузі доби українського козацтва - Бузького Ґарду.

Про це на прес-конференції в Укрінформі в четвер заявив голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан, повідомляє кореспондент агентства.

“Ми стурбовані тим, що може відбутися затоплення каньйону Південного Бугу і ми втратимо Бузький Ґард. Ми маємо справу з ландшафтом, який 60 млн років не був під водою. Таких місць на планеті всього кілька. І ось ця унікальна річ під загрозою”, - сказав Мовчан.

Він поінформував, що у вересні 2015 року з'явилася заява про намір добудовувати Ташлицьку ГАЕС і про підняття рівня води в Олександрівському водосховищі вище 20 метрів. При цьому, за його словами, для запланованого підвищення рівня води може не вистачити водних ресурсів.

"Водність Південного Бугу за останні 10 років впала в 2 рази. Там немає води і немає ніякої гарантії, що води буде більше", - зазначив Мовчан.

У свою чергу екс-міністр екології Іван Заєць назвав проект розвитку Ташлицької ГАЕС абсолютно застарілим і таким, що несе велику загрозу екологічному середовищу та історичним пам'яткам.

"Сам факт народження цього проекту є застарілим абсолютно з усіх боків. І це стосується не тільки Ташлицької гідроакумулювальної електростанції - це і про ГАЕС, яку хочуть побудувати біля Канева, і про низку ГАЕС на Дністрі", - наголосив він.

За словами екс-міністра, подальший розвиток усіх цих програм, зокрема і Ташлицької ГАЕС, призведе до колосальних втрат для науковців, зокрема, щодо можливості вести розкопки.

"Відбудеться тоді також погіршення якості води, затоплення додаткових територій, яке призведе до втрати місць для розвитку сільського господарства, засолення грунтів і гідрологічних змін в регіоні", - підкреслив Заєць.

Ґард - урочище на річці Південний Буг, колишній центр Бугогардівської паланки Війська Запорізького Низового, яка була найбільшою адміністративно-територіальною одиницею на Запоріжжі. В урочищі знайдено найпівденніші поселення неолітичної буго-дністровської культури, створено національний парк "Бузький Ґард", який є пам'яткою національного значення.

Олександрівське водосховище випаровує велику кількість води, що створює загрозу санітарному стану річки Південний Буг. У рамках проекту з добудови Ташлицької ГАЕС планується підняти рівень води в цьому водосховищі до відмітки 20,7 метрів, що в свою чергу вже становить загрозу для існування Бузького Ґарду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-