На Майдані пройшла акція з нагоди ювілею Сенцова

На Майдані пройшла акція з нагоди ювілею Сенцова

Укрінформ
На Майдані Незалежності пройшла акція на підтримку українського кінорежисера, активіста, організатора акцій протесту у Криму в 2014 році Олега Сенцова, незаконно заарештованого та ув'язненого у РФ.

У центрі Києва зібралося близько 300 людей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції переказали йому та іншим українським політв'язням, які відбуваються покарання в РФ або знаходяться під слідством, слова підтримки та подяки.

Розпочалася акція з літературного флешмобу. Активісти зачитали уривки з творів самого Сенцова, а також уривок з його останнього слова на суді.

На акції також були присутні звільнені з російського полону Геннадій Афанасьєв та Надія Савченко.

Вони закликали українців писати листи співвітчизникам, які засуджені російською системою за неправдивими обвинуваченнями.

"Пишіть, розповідайте, доносіть до суспільства, що одна людина може зробити проти системи, проти Російської Федерації. Ми його врятуємо, ми його повернемо", - заявив Афанасєв.

Всі бажаючи могли написати Олегу листівку та підписати петицію до генерального прокурора Росії з вимогою переглянути справу.

"Комітету солідарності" та "Евромайдан SOS" в рамках кампанії "LetMyPeopleGo" закликали всіх, хто бажає привітати та підтримати Олега, висловити свою незгоду з діями РФ щодо наших громадян, приєднатися до акції з нагоди дня народження Олега Сенцова.

Як повідомлялося, український режисер, сценарист, письменник, громадський активіст, учасник "Євромайдану", "Автомайдану" та антивоєнних протестів в Криму Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року разом з Олександром Кольченком, Генадієм Афанасьєвим, Олексієм Чирнієм за неправдивими звинуваченнями в тероризмі.

24 листопада 2015 року Верховний суд РФ залишив у силі вирок Північно-Кавказького окружного військового суду проти Олега Сенцова і Олександра Кольченка. За рішенням суддів Сенцов має відбути в колонії строго режиму 20 років, а Кольченко - 10.

На захист Сенцова виступили десятки всесвітньо відомих кінематографістів із різних країн. Ще в 2014 році листа на захист українського кінорежисера підписали відомі кінорежисери, серед яких Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Анджей Вайда, Агнешка Холланд, Кшиштоф Зануссі, Бертран Таверн'є.

Фото: Крим. Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-