Міносвіти чекає в центрах

Міносвіти чекає в центрах "Донбас-Україна" три категорії абітурієнтів

Укрінформ
Право вступати на навчання до вищих навчальних закладів через спеціально створені освітні центри "Донбас-Україна" мають три категорії абітурієнтів з окупованих територій сходу України.

Про це у вівторок  на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Особливості вступу до ВНЗ України абітурієнтів з Донбасу" заявила головний спеціаліст Департаменту вищої освіти МОН України Світлана Кретович,  повідомляє кореспондент агентства.

"Через центри "Донбас-Україна" мають право вступати три категорії школярів з окупованих територій", - сказала Кретович.

Вона пояснила, що до першої категорії належать ті абітурієнти, які мають український атестат про середню освіту і сертифікат ЗНО.

"Вони можуть вступати до будь-якого навчального закладу України, в тому числі й через ці освітні центри", - зазначила Кретович.

До другої категорії належать ті, які мають атестат про середню освіту або свідоцтво про освіту, якщо вступають на базі 9 класів, але не складали ЗНО. Вони вступають за вступними іспитами, які перераховані у правилах прийому до даного вищого навчального закладу.

Третя категорія - це ті вступники, які не мають українського атестату і не складали ЗНО. Вони мають   на базі освітнього центру за спрощеною процедурою пройти державну підсумкову атестацію і отримати відповідну довідку, що їх атестовано, в якій оцінки оцінки виставляються лише з двох предметів - української мови та історії України.

Кретович пояснила, що середній бал атестату вираховується, як середнє арифметичне цих двох оцінок, а ВНЗ встановить третій екзамен відповідно до своїх правил прийому. "Таким чином, вони складатимуть ще один основний іспит", - попередила представник Міносвіти.

"Ми просимо освітні центри забезпечити цю спрощену процедуру оцінювання протягом трьох днів. Абітурієнти з Донбасу, на відміну від Криму, потрапляють у загальний конкурс і потмм, відповідно до конкурсного балу, проходять або на місця державного замовлення, або на навчання за контрактом", - зазначила Кретович.

Вона нагадала, що освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна" почали працювати з 1 липня. До    11 липня вони надаватимуть абітурієнтам з цих регіонів у першу чергу консультаційну допомогу.

"Наше завдання - дуже швидко запустити їх роботу в повному обсязі", - зауважила Кретович.

За її словами, на сайті Міносвіти є абсолютна вся інформація для абітурієнтів щодо тих навчальних закладів, куди вони можуть вступати за спрощеною процедурою - "є контактні телефони, є електронні адреси, є прізвища відповідальних осіб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-