Два роки бурштинової війни. Від оборони до наступу?

Два роки бурштинової війни. Від оборони до наступу?

Аналітика
Укрінформ
Огляд резонансних подій довкола незаконного видобутку "сонячного каменя" засвідчує активізацію бурштинового "другого фронту"

Сподіваємося, масові затримання організаторів і «кришувальників» нелегального бурштинового бізнесу в Рівненській області, про які повідомив міністр внутрішніх справ Аваков, є свідченням переходу України від «окопної війни» до генерального наступу в протистоянні з кримінальною «квазідержавою», що сформувалася на території покладів «сонячного каменю».

Два роки позиційні бої велися з перемінним успіхом, грабунок українських надр ріс у масштабах і супроводжувався потужною інформаційною кампанією: мовляв, «там наші люди, і вони заробляють собі на шматок хліба». І тривалий час здавалося: злочинці в законі таки беруть верх.

Згадаймо події «другого фронту» і замислимося: як довго ще триматиме ця неоголошена, гібридно-бурштинова війна? Бо ж зрозуміло, що до остаточної перемоги в ній ще далеко.

10 травня 2014 року близько 50 озброєних, агресивно налаштованих чоловіків прибули на 16 автомобілях у Клесівське лісове господарство, що у Рівненській області, щоб розділити сфери впливу на видобуток бурштину. Між «гостями» та селянами виник конфлікт, в результаті якого чоловіки відкрили вогонь по автомобілю одного з місцевих мешканців. Згодом селяни зібрались юрбою в кількості близько двох тисяч осіб та рушили на зловмисників, які знаходились у лісі. Обурені місцеві жителі підпалили чотири автомобілі, на яких приїхали озброєні чоловіки, та десять машин розтрощили. В одному з автомобілів селяни знайшли агітаційні листівки однієї з українських політичних організацій, в іншому - візитки з триколором, який є символом боксерської організації, до якої належать зловмисники.

Співробітниками обласного управління міліції, СРСМ «Грифон» та місцевого райвідділу було затримано 16 осіб, причетних до стрілянини. Вилучили близько 15 одиниць вогнепальної зброї та набоїв до неї. Міліціонери встановили, що затримані приїхали з Житомирської, Хмельницької та Київської областей.

Троє потерпілих було госпіталізовано, одного з наскрізним вогнепальним пораненням, двох інших – із закритими черепно-мозковими травмами та забиттям грудної клітки.

22 січня 2015 року в урочищі «Гальбин», неподалік села Федорівка, що в Рівненській області, було помічено невідомих осіб, які займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю. На місце події виїхали працівники міліції, коли ж правоохоронці почали вилучати знаряддя видобутку «сонячного каміння», між ними та невідомими виник конфлікт. Майже 40 осіб почали перешкоджати міліціонерам виконувати службові обов'язки, нецензурно висловлювалися. А деякі, вдягнуті у балаклави, завдали тілесних ушкоджень працівникам міліції. Шість правоохоронців звернулися по допомогу до Сарненської центральної лікарні.

10 березня 2015 року в урочищі «Кукля», поблизу села Великі Озера Дубровицького району Рівненської області, міліціонери намагалися припинити нелегальний видобуток бурштину. Раптово зловмисники кинулися до них з палицями та іншими підручними предметами. Сорока міліціонерам довелося протистояти двом сотням бурштинокопачів. Внаслідок цього семеро правоохоронців отримали тілесні ушкодження. Були пошкоджені два службових автомобіля.

Було встановлено майже 20 осіб з числа нападників та затримано ініціатора конфлікту - 35-річного жителя села Чермель Дубровицького району.

10 липня 2015 року Рокитнівські міліціонери спільно з працівниками прикордонної служби «Березове» в лісовому масиві поблизу села Кам'яне Волинської області припинили факти незаконного видобутку бурштину-сирцю. Було вилучено трактор марки "Т-25", гужову підводу, заводську мотопомпу, пожежні рукави та заборний шланг. У подальшому біля відділу прикордонного загону зібралися понад 20 місцевих жителів, які вимагали звільнення затриманих та повернення їхнього майна. 11 липня близько першої години ночі кількість заворушників збільшилася до 100 чоловік. На неодноразові попередження щодо виконання законних вимог припинити злочинні діяння нападники не реагували та продовжували заворушення. Із застосуванням каміння, металевих прутів, частин паркану місцеві жителі здійснили спробу захоплення відділення інспекторів прикордонної служби «Кам'яне». В результаті чого виламали ворота, зламали паркан, вибили чотири вікна, пошкодили покриття даху та два службові автомобілі. Прикордонники прийняли рішення здійснити попереджувальні постріли зі спецпристрою "Форт" для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. Проте на заходи співробітників прикордонної служби зловмисники не реагували і продовжували штурм. Прикордонники здійснили попереджувальні постріли з АКС-74. В результаті 39-річна жителька села Кам'яне та 22-річний її односелець отримали поранення ніг. Потерпілих госпіталізували в травматологічне відділення Рокитнівської ЦРЛ. Трьох організаторів заворушення затримали та доставили до Рокитнівського райвідділу міліції.

29 липня 2015 року під час обслідування працівниками міліції можливих місць незаконного видобутку бурштину в Дубровицькому районі Рівненської області на правоохоронців напали місцеві жителі. Вони завдали палицями тілесні ушкодження кільком працівниками міліції. Зокрема, двоє правоохоронців звернулися до місцевої лікарні з множинними саднами голови, тулуба та кінцівок, в одного з них зламана нога. На допомогу колегам виїхали бійці спецпідрозділів роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Національної гвардії. Їх оточила майже сотня місцевих жителів, один з них сів за кермо автомобіля і поїхав прямо на правоохоронців. На вимогу міліціонерів зупинитися водій не реагував і намагався здійснити наїзд на одного з них. Міліціонери були змушені застосувати спецзасіб для відстрілу гумових куль, після чого водій заднім ходом на великій швидкості повернувся до натовпу. Під час масових заворушень правоохоронці затримали десятьох осіб, яких доставили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину.

22 вересня 2015 року в Маневицький район Волинської області прибуло близько тисячі старателів, з яких більшість складали приїжджі з сусідніх областей - Рівненської, Львівської та Житомирської. Вони викопували бурштин варварським способом, понівечивши за добу кілька гектарів лісу. До вирішення проблемної ситуації було залучено правоохоронців та громадських діячів загальною кількістю до тисячі осіб (в тому числі більше 500 міліціонерів-спецпризначенців із 5 регіонів України). 23 вересня, було проведено спецоперацію з припинення незаконного видобутку. Правопорушники чинили опір, перекривали Варшавську трасу, агресивно поводились із представниками місцевої влади. Але вже ввечері всі дороги були розблоковані, ситуація стабілізувалася. Затримано близько 80 копачів-старателів.

28 вересня 2015 року в Маневицькому районі Волинської області затримано близько сотні незаконних добувачів бурштину. На місце події виїхало керівництво обласного УМВС на чолі з начальником волинської міліції Петром Шпигою. До операції було залучено 400 міліціонерів, 250 співробітників лісової охорони та 200 представників громадських організацій. Правоохоронцям довелося робити попереджувальні постріли. Убитих чи поранених немає.

29 грудня 2015 року поблизу села Сварині працівники відділення спеціальної поліції спільно з оперативниками управління захисту економіки в Рівненській області виявили 12 осіб, які за допомогою двох мотопомп займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю. Усі восьмеро поліцейських перебували у форменому одязі без табельної вогнепальної зброї. На місце події під'їхали 20 невідомих осіб на кількох автомобілях. Чоловіки були у камуфльованих костюмах і балаклавах та мали при собі зброю. На законні вимоги поліцейських група вже з більше як 30 осіб не реагувала, вела себе зухвало, чинила опір працівникам поліції, шарпаючи за формений одяг та висловлюючись нецензурною лайкою. У ході конфлікту один із чоловіків вистрелив угору зі зброї. При спробі завадити старателям забрати мотопомпи та обладнання для незаконного видобутку бурштину один із них правоохоронців отримав забійну рану голови.

14 березня 2016 року між мешканцями селища Рокитне та села Єльне Рівненської області виник конфлікт, пов'язаний із незаконним видобутком бурштину. У конфлікті взяли участь близько 30 людей, частина з яких застосовували вогнепальну зброю. Через перестрілку було поранено трьох осіб, понад десятеро - потерпілих та два пошкоджених автомобілі без номерних знаків

22 березня 2016 року працівники прокуратури спільно зі співробітниками управління внутрішньої безпеки СБУ та за оперативної підтримки спецпідрозділу "Альфа" затримали двох посадовців, які систематично одержували неправомірну вигоду від жителів північних районів Рівненської області. Встановлено, що підполковник СБУ та керівник одного із відділів Державної прикордонної служби в Рівненській області у 10-кілометровій прикордонній зоні сприяли незаконному видобутку бурштину, не реагуючи на незаконні операції, та надавали незаконні вказівки підлеглим. За місцем роботи та проживання вказаних посадовців, осіб, які здійснювали незаконний видобуток бурштину, вилучено 2 кг бурштину, 3 верстати для його обробки, 2 мотопомпи, інше знаряддя та кошти, ймовірно, одержані внаслідок злочинної діяльності.  Слідчі прокуратури Рівненської області здійснюють досудове розслідування за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, за попередньою змовою групою осіб). Обох посадовців правоохоронних органів затримали згідно зі ст. 208 КПК України.

30 березня 2016 року під час виїзду з урочища «Смітник» поблизу Клесова Рівненської області майже тисяча осіб у балаклавах і камуфльованому одязі, озброєні дерев'яними битами, камінням, палицями заблокували дорогу поваленими деревами та чинили опір працівникам правоохоронних органів. Розлючена юрба почала кидати каміння та підручні засоби, стріляти із вогнепальної зброї, а також закликати до нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів та до пошкодження службових автомобілів. Лише після застосування правоохоронцями спеціальних засобів захисту, в тому числі травматичної зброї, вдалося угамувати роздратованих бурштинокопачів. Однак згодом до невдоволеного діями правоохоронців натовпу під'їхала броньована гусенична машина, після чого старателі знову почали бунтувати. У результаті протистояння поліцейським вдалося домовитися про мирне врегулювання конфлікту та розблокувати шлях. Внаслідок сутички постраждали десятеро поліцейських, із яких п'ятеро - працівники спецпідрозділу, а решта - із Сарненського відділу поліції. За фактом опору працівникам правоохоронних органів відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.342 Кримінального кодексу України.

3 червня 2016 року в селі Обище Олевського району Житомирської області відбулася перестрілка поблизу бурштинового родовища. Троє осіб було поранено. Сутичка сталася між представниками "заїжджих" бандитських угрупувань та місцевими. До села приїхали близько 30 осіб на 8 автівках без номерів, з яких 4 автомобілі були розбиті селянами. На місце сутички одразу виїхали працівники СБУ, поліції та прокуратури. Правоохоронцями  було затримано 9 невідомих.

4 липня 2016 року в Рівному співробітники СБУ спільно з прокуратурою та поліцією викрили «бурштинову мафію» з діючих та колишніх правоохоронців. Були затримані керівники та учасники організованого угруповання, яке «очолювали» заступник прокурора Рівненської області, підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ та два колишніх начальники районних відділів поліції. П'ятий організатор - місцевий мешканець, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання та накопичення «сонячного каменю». Операцією керували безпосередньо на місці голова СБУ Василь Грицак та генеральний прокурор України Юрій Луценко. 32 високопосадовця підозрюють у причетності до незаконного видобутку бурштину в Рівненській області. У заступника прокурора області знайшли зливки золота, дорогі годинники, гроші, мішки бурштину. До злочинів були залучені керівники обласної прокуратури, працівники СБУ, працівники Нацполіції, в тому числі серед керівників, і ціла низка криміналітету. В рамках викриття злочинної схеми видобутку бурштину в Рівненській області співробітники Нацполіції України затримали у Києві одного з фігурантів - кримінального авторитета Миколу Ребешка на прізвисько "Ушатий", котрий очолював кримінальну структуру, до якої входило близько 20 чоловік. Саме вони об'їжджали всі райони Рівненщини, давали розподіл бригадам копачів та забирали у них гроші.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-