5 липня. Найголовніше за ніч

5 липня. Найголовніше за ніч

Укрінформ
Україна таки дочекалася боротьби з «бурштиновою мафією»

22:09 У Рівному - масштабна спецоперація проти розкрадачів бурштину

У Рівному проходить спільна операція Військової прокуратури ГПУ, СБУ та МВС.

Про це повідомив у Facebook генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Понад 300 оперів одночасно проводять 123 обшуки у підозрюваних в організації злочинної групи по розкраданню бурштину. Затримано заступника облпрокурора, підполковника СБ, нинішніх та діючих працівників МВС», - написав Луценко.

22:26 У «бурштиновій справі» підозрюють 32 особи - Аваков

32 високопосадовця підозрюють у причетності до незаконного видобутку бурштину у Рівненській області.

Про це на брифінгу у понеділок ввечері заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«У заступника прокурора області знайшли зливки золота, дорогі годинники, гроші, мішки бурштину. У злочинах задіяні керівники обласної прокуратури, працівники СБУ, працівники Нацполіції, в тому числі серед керівників, і ціла низка криміналітету», - розповів Аваков.

22:57 У заступника прокурора Рівненщини знайшли годинники на кілька мільйонів

У заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика під час обшуків знайшли ексклюзивну колекцію годинників.

Колекція з 12 годинників коштує понад 100 тисяч доларів, передає прес-служба СБУ.

«Співробітники спецслужби спільно з прокуратурою та поліцією затримали керівників та учасників організованого угруповання, яке «очолювали» заступник прокурора Рівненської області, підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ та два колишніх начальники районних відділів поліції. П'ятий організатор - місцевий мешканець, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання та накопичення «сонячного каменю»», - йдеться у повідомленні.

УкрінформНарешті!!! - одне слово і кілька знаків оклику - найперша реакція суспільства на такі повідомлення з прокуратури, поліції, СБУ. Вже потім все інше, у тому числі, приміром, й така гірка «інтернетівська» іронія: «Простіше провести обшук одночасно у всіх прокурорів, а потім повідомити, у кого не знайшли валюти, діамантів, тощо».

З огляду на давність та масштаби розкрадання бурштину, а також на високий службовий статус організаторів цього злочину, неможливо втриматися від висновку, що справді рішуча боротьба з «бурштиновою мафією» розпочалася не тоді, коли вона почала загрожувати екології, не тоді, коли незаконні прибутки сягнули мільйонів на місяць, а тоді, коли породжені корумпованою системою корупціонери почали жерти саму систему. Примітно, що для успіху операції секретність її планування довелося піднімати на найвищий рівень, вище ніж обласна прокуратура чи обласне управління СБУ. Тобто, у влади спрацював інстинкт самозбереження. Корупція живе, допоки суспільство не бачить її справжніх масштабів, якщо ж вона вже, як-то кажуть, лізе в очі, то інстинкт самозбереження мусить спрацювати вже у суспільства. Тоді погано буде не тільки безпосереднім членам «бурштинової» чи якоїсь іншої «мафії».  Це і змушує владу до того, на що ми і реагуємо одним словом з кількома знаками оклику.

02:52 Україна та США разом запустять космічну ракету - Чалий

Посол України в США Валерій Чалий повідомив, що в найближчі місяці Україна та Америка мають намір провести спільний запуск космічної ракети.

Про це він сказав в ефірі "5-го каналу".

«У нас планується запуск спільної ракети з американцями в найближчі місяці», - повідомив посол.

Посол також нагадав, що наразі Україна входить у топ-10 космічних держав світу завдяки співпраці зі Сполученими Штатами Америки.

Укрінформ: Добра новина. Вона дає нам підстави стверджувати, що Україна ще не зовсім втратила шанси долучитися до світового наукового і технологічного прогресу і зайняти в цьому процесі своє гідне місце. Ми ще не безнадійні.

06:27 США обігнала Росію і Саудівську Аравію за запасами нафти

Сумарні запаси видобувної нафти в США перевершили показники Росії та Саудівської Аравії.

Про це пише Financial Times.

«Запаси США становлять 264 млрд. бар., Росії - 256 млрд. бар., Саудівської Аравії - 212 млрд. бар. Сумарні видобувні світові запаси нафти експерти Rystad Energy оцінили в 2,1 трлн бар. - Цього вистачить на 70 років при поточному рівні видобутку в 30 млрд. бар. на рік. Дані компанії засновані на аналізі 60 000 родовищ усього світу, проведеному впродовж трьох років», - зазначає видання.

Запаси - економічна категорія, нагадує FT. На їх обсяг впливає економічна кон'юнктура і технологія видобутку: ривок США на перше місце обумовлений сланцевим видобутком.

«Від більшості інших країн складно очікувати якихось сюрпризів, але в США ми побачили саме це... Три роки тому країна поступалися Росії, Канаді та Саудівської Аравії», - говорить аналітик Rystad Energy Пер Магнус Нісвеен, розповідаючи про недавні відкриття в приміських сланцевих формаціях Техасу і Нью-Мехіко, на батьківщині сланцевого буму.

За даними Rystad, більше половини видобутих ресурсів США - сланцева нафта, причому в сланцях одного Техасу майже чверть сумарних видобутих запасів країни.

Укрінформ: Запаси природних ресурсів, без яких людство не проживе, - це, звісно, «круто», однак, як бачимо, запаси технологій - це куди «крутіше». Якщо є технології, то будуть і ресурси, у даному випадку - нафта. У принципі, маємо ще одне підтвердження давньої істини, що головне в народу - його колективний розум, а не його майно. Розум в кінцевому підсумку визначає рівень розвитку і рівень життя (у тому числі матеріальний). Україна, яка має найбільші запаси найродючішої в світі землі - чорнозему, і, приміром, Швейцарія, яка не має практично жодних матеріальних природних ресурсів, можуть це підтвердити. Крім того, природні ресурси вичерпуються, а розум - ні. Навпаки, його «запаси» можна збільшувати до безкінечності. І це українцям треба, нарешті, усвідомити, бо ніякого чорнозему не вистачить, коли нам не вистачатиме колективного розуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-