На Крит прибули 10 з 14 глав помісних церков

На Крит прибули 10 з 14 глав помісних церков

Укрінформ
10 з 14 предстоятелів помісних церков прибули на острів Крит для участі у Синаксі (зборах предстоятелів), який передує відкриттю Великого Собору.

Про це написав у Фейсбуці архієпископ Української Православної церкви Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, голова інформаційного управління Київської патріархії Євстратій (Зоря)

"10 з 14 Предстоятелів Помісних Церков прибули на Синакс (збори Предстоятелів), який передує відкриттю Великого Собору і починає свою роботу. Відсутні патріархи Антіохійський, Московський, Болгарський та Грузинський. Спроба Москви поховати Собор не вдалася – більшість Церков не на її боці, а на боці єдності Православ'я. Просимо у Бога отцям Собору мудрості у засвідченні істини!" - написав владика Євстратій.

Зокрема, на Всеправославний собор прибули предстоятелі таких помісних церков: Вселенський патріарх Варфоломій; митрополит Варшавський Сава (Польська православна церква); архієпископ Кіпрський Хризостом; патріарх Сербський Іриней; патріарх Олександрийский Феодор; патріарх Єрусалимський Феофіл; патріарх Румунський Даниїл; архієпископ Афінський Ієронім (Елладська ПЦ); архиєпископ Албанський Анастасій; митрополит Пряшівський Ростислав (православна церква Чеських земель і Словаччини), нагадав Зоря.

Як відомо, 13 червня 2016 року Російська православна церква (РПЦ) відмовилася від участі у Всеправославному Соборі, який передбачалося провести 16-27 червня на Криті. Напередодні від участі в Соборі відмовилися Болгарська, Антіохійська та Грузинська церкви.

Спочатку місцем проведення Собору планувався храм Святої Ірини в Стамбулі, однак у січні 2016 року, за наполяганням Московського патріархату, через різке загострення турецько-російських відносин, Собор запланований до проведення в іншій країні - на грецькому острові Крит, який також знаходиться в юрисдикції Константинопольського патріарха, на 16-17 червня 2016 року. Православна церква нині визнає сім Вселенських соборів, останній з яких відбувся у VIII столітті (Другий Нікейський). Нинішній Собор не заявлений як Вселенський, тому що в ньому братимуть участь не всі єпископи канонічних помісних православних церков.

Учасники Всеправославного Собору, який не скликався понад тисячу років і готувався понад півстоліття, повинні обговорити на Криті шість тем: відносини Православної церкви з іншим християнським світом, ставлення до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, питання діаспори, способи проголошення автономії православних церков.

16 червня Верховна Рада України прийняла звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православної церкви в Україні.

"Звернутися до Вас, до Глави Святої Церкви Константинополя і Вселенського Патріарха, нас спонукають особливі обставини, що склалися сьогодні в житті України... В умовах, що склалися, народ України вже не сприймає ідею церковного єднання із Блаженнійшим Патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, що страждають від російської агресії, але й став одним з головних ідеологів "русского мира", а, отже, і одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України", - йдеться у зверненні.

Відзначається також, що тільки автокефальний статус може стати основою для подолання церковного розколу, який нині існує в нашій країні.

Верховна Рада також просить скликати під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнський об'єднавчий Собор, який вирішив би всі суперечливі питання і об'єднав українське православ'я.

Фото: GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-