Експерт переконує, що повернення

Експерт переконує, що повернення "шалених" пенсій суддям бюджет майже не помітить

Укрінформ
Рішення Конституційного суду щодо зняття обмеження в 10740 грн на максимальну пенсію суддям у відставці не завдасть серйозних збитків бюджету, оскільки щорічні витрати з бюджету на їх утримання становитимуть кількадесят мільйонів гривень.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив екс-заступник голови Національного банку України Олександр Савченко.

"Для бюджету не буде жодних наслідків, тому що таких судів десь тисяча-дві, тож втрати з бюджету складатимуть кілька десятків мільйонів", - зазначив Савченко.

За словами екс-заступника голови НБУ, таке рішення не стільки призведе до фінансових витрат, скільки матиме негативний суспільний ефект.

"Як правило, в усіх країнах світу є обмеження мінімальної та максимальної пенсії. Наприклад, я б його встановив один до п'яти - тобто максимальна пенсія не може перевищувати мінімальну в 5 разів. Тож можна уявити, що в нас за судді, які їх моральні якості, які собі повстановлювали пенсії у 50 і 60 тисяч", - зазначив Савченко і додав, що судді, які приймають такі рішення, не повинні працювати в судовій системі - їх треба люструвати.

На думку екс-заступника голови НБУ, таке рішення Конституційного суду було прийняте з метою персонального збагачення.

"Різні судді будуть отримувати пенсію по-різному, хто 10 тисяч гривень, хто 20 тисяч гривень, хто 30, а хто і 50 тисяч. Щорічно на це з бюджету йтиме кілька десятків мільйонів. Тобто, щоб прогодувати  одного такого суддю, приблизно 50 молодих людей мають працювати і платити до пенсійного фонду", - зауважив експерт.

10 червня Конституційний суд України визнав неконституційними положення Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів, встановлення максимального розміру такого утримання, припинення його виплати суддям у відставці на період їх роботи на певних посадах.

Крім того, суд у своєму рішенні скасував норми законодавства, які обмежували ці виплати, і роз'яснив, що відтепер діють старі норми, які, зокрема не встановлюють максимального розміру суддівської пенсії, а також зазначають, що суддівська пенсія має становити як мінімум 80% від максимальної заробітної плати того чи іншого судді та індексується по 2% щорічно після 20 років стажу судді, але не більше 90% від його зарплати. Обгрунтовуючи своє рішення, КСУ заявив, що обмеження суддівської пенсії є, по суті, зниженням гарантії незалежності суддів та порушує їхній конституційний статус.

Фото: ru.golos.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-